BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma (NYSE: BAC) yaptığı açıklamada gelişmekte olan piyasaların kurumsal ve yarı kamu borçlarının ABD Doları ve Euro cinsinden performansını izlemek üzere hazırlanan Gelişen Piyasalar Kurumsal Tahvil Endeksleri yayınlamaya başladığını duyurdu. Seri iki önemli endeksi içeriyor:

>> The BofA Merrill Lynch Gelişen Piyasalar Kurumsal Artı Endeksi (kısaltma EMCB), esas olarak gelişen piyasa ülkelerinde iş yapan kurumsal ihraççıların ABD Doları ve Euro cinsinden borçlarının performansını izlemek üzere hazırlanmış geniş, kapitalizasyon ağırlıklı bir bileşik endekstir.

>> The BofA Merrill Lynch ABD Gelişen Piyasalar Likit Kurumsal Artı Endeksi (kısaltma EMCL); Gelişen Piyasalar Kurumsal Artı Endeksi?nin, yalnızca ABD doları cinsinden ve geniş endekse dâhil edilmek için gerekli olandan daha yüksek asgari ölçek şartlarını karşılayan tahvilleri içeren bir alt kümesidir. Ülkeler ve ihraççılar için maruziyet sınırları da koymaktadır.

Bu endeksler piyasanın daha önce tek bir endekste izlenmeyen yarı kamu borçları, Euro cinsli tahviller (EMCL’de) ve kısıtlayıcılığı daha az vade ve ölçek şartlarını karşılayan tahviller (EMCL’de) gibi kesimlerini içermesi açısından emsalsizdir. Sonuç olarak şu anda 47 ülkeyi izleyen EMCB ve 37 ülkeyi izleyen EMCL yüzde 72’si yatırım kategorisinde değerlendirilen bu hızlı büyüyen piyasayı en geniş şekilde kapsamaktadır.

Ayrıca, döviz kurları, bölge ve sektörü kapsayan 30 alt endeks de mevcut olup, yatırımcılara piyasanın daha önce mümkün olduğundan çok daha ayrıntılı bir görünümünü sunmaktadır. Bu esneklik özel portföy ihtiyaçlarını karşılamak üzere daha ihtiyaca uygun analizlerin yapılmasına olanak vermektedir.

Küresel Gelişen Piyasalar Kurumsal Kredi Araştırma Başkanı Anne Milne konuyla ilgili şunları söyledi: “Gelişen piyasa kurumları büyüyen ölçekleri, tarihsel olarak cazip riske uyarlanmış getirileri ve portföy çeşitlendirme faydalarından dolayı portföy stratejisinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Gelişen Piyasa ekonomileri küresel ölçekte önem taşıyacak biçimde büyümeye devam etmekte ve bu da Gelişen Piyasa şirketlerinin sermaye ihtiyacını artırmaktadır. Devlet borçlarının öneminin azalmasıyla birlikte geleneksel gelişen piyasa yatırımcıları bunları, en azından kısmen kurumsal borçlarla değiştirmektedirler. Ayrıca geleneksel olarak yüksek dereceli ve yüksek getiri elde eden yatırımcılar portföy getirilerini artırmak ve daha iyi bir çeşitlendirme sağlamak amacıyla gelişen piyasa tahvillerinden yararlanmaktadırlar. ”

Küresel Tahvil Endeksi Araştırma Başkanı Phil Galdi ise şunları belirtti: ?Gelişen Piyasalar Kurumsal Artı Endeksi yatırımcılara bu hızla büyüyen varlık sınıfının tarihsel yapısı, göreceli risk ve getiri özelliklerinin kapsamlı bir görünümünü sunmaktadır. Seçilen başlangıç tarihi olan 31 Aralık 1998’den bu yana Gelişen Piyasalar Kurumsal Artı Endeksinin toplam piyasa değerinin 38 milyar ABD dolarından bugün 600 milyar ABD Dolarına yükselmiş olması ve yüzde 26 yıllık genişleme oranı Gelişen Piyasa kurumsal ve yarı kamu borçlarının küresel tahvil piyasalarının en hızlı büyüyen kesimlerinden biri olduğunu göstermektedir. Likit Endeks bu piyasanın en aktif kesimini kapsamakta ve temel risk maruziyetlerine sınır koyarak bu varlık sınıfına ayrılan portföyler için değerli bir performans benchmarkı oluşturmaktadır. ”

Endeks kompozisyonları

Gelişen Piyasalar Kurumsal Artı Endeksi, gerekli nitelikleri karşılayan ülkelerin kurumsal ve yarı kamu borçlarını içermekte ancak devlet borçlarını ve uluslararası borçlarını içermemektedir. Endeks aylık olarak yeniden dengelenmektedir ve kapitalizasyon ağırlıklı tahvilleri içermektedir. Hâlihazırda endeks toplam piyasa değeri 601,2 milyar ABD Doları olan ve 47 ülkenin riskine açık 875 tahvili içermektedir. Endeksi piyasayı döviz, derecelendirme, bölge ve sektöre göre ayıran 16 alt endeks tamamlamaktadır.

EMCB Endeksine dâhil olabilmek için aranan nitelikler

>> İhraç eden FX G10, tüm Batı Avrupa Ülkeleri ve ABD ve Batı Avrupa Ülkeleri alanları haricindeki ülkelerin riskini yükleniyor olmalıdır.

>> Nitelikleri karşılayan ihraççıların bireysel tahvilleri ABD doları veya Euro cinsinden olmalı, nihai vade tarihinin dolmasına en az bir yıl olmalı ve bir sabit kuponu mevcut olmalıdır.

>> Nitelikleri karşılayan ihraççıların yatırım dereceli tahvillerinin bakiye itibari değeri en az 250 milyon (Euro veya ABD Doları), yatırım derecesinin altındaki tahvillerin bakiye itibari değeri ise en az 100 milyon (Euro/ABD Doları) olmalıdır.

ABD Gelişen Piyasalar Likit Kurumsal Artı Endeksi gerekli nitelikleri karşılayan ülkelerin kurumsal ve yarı kamu borçlarını içermekte ancak devlet borçlarını ve uluslararası borçlarını içermemektedir. Endeks aylık olarak yeniden dengelenmektedir ve bileşen tahviller yüzde 2 ihraççı komisyonu ve yüzde 10 ülke komisyonuna tabi olarak kapitalizasyon ağırlıklıdır. Hâlihazırda endeks toplam piyasa değeri 460,4 milyar ABD Doları olan ve 36 ülkenin riskine açık 537 tahvili içermektedir. Endeksi piyasayı derecelendirme, bölge ve sektöre göre ayıran 14 alt endeks tamamlamaktadır.

EMCL Endeksine dâhil olabilmek için aranan nitelikler

>> İhraç eden FX G10, tüm Batı Avrupa Ülkeleri ve ABD ve Batı Avrupa Ülkeleri alanları haricindeki ülkelerin riskini yükleniyor olmalıdır.

>> Nitelikleri karşılayan ihraççıların bireysel tahvilleri ABD doları cinsinden olmalı, nihai vade tarihinin dolmasına en az bir yıl olmalı ve bir sabit kuponu mevcut olmalıdır.

>> Yatırım dereceli tahvillerinin bakiye itibari değeri en az 500 milyon (Euro veya ABD Doları), yatırım derecesinin altındaki tahvillerin bakiye itibari değeri ise en az 300 milyon (Euro/ABD Doları) olmalıdır.

Gelişen Piyasalar Kurumsal Endeksleri günlük olarak derlenmektedir ve BofA Merrill Lynch’in 4.000’den fazla tahvil endeksinin tamamı ile birlikte bu endekslere de Bloomberg (IND<Go>), BofA Merrill Lynch Küresel Endeks Sistemi vewww.mlindex.ml.com adresinde bulunan BofA Merrill Lynch Endeksi web sitesini de içeren çeşitli dağıtım platformları aracılığıyla erişilmesi mümkündür.

The BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma’nın amacı müşterilerine sunduğu fevkalade hizmet, katma değerli yatırım fikirleri ve yüksek getiri sağlayan yatırım tavsiyeleri ile önde gelen franchise küresel araştırma şirketi olmaktır. Küresel analistler ekibi 3.200 hisse senedi ve 880 krediye ilişkin yatırım tavsiyelerinde bulurken, ekonomist ve stratejistleri yaklaşık 60 ülkeyi kapsayan piyasa tahminleri ve 40 para birimi konusunda tavsiyeler sunmaktadır.

Grup Financial Times/StarMine tarafından 2010 Yılının En İyi Küresel Aracı Kurumu (üst üste 2 yıl), En İyi Avrupa Aracı Kurumu, 2. En İyi ABD Aracı Kurumu ve 3. En İyi Asya Aracı Kurumu seçilmiştir. Ekip ayrıca Forbes/Zacks tarafından üst üste ikinci kez En İyi Aracı Kurum olarak seçilmiş ve Gelişen Piyasalar dergisi tarafından 2010 yılı Gelişen Piyasalar Araştırma Küresel Ödülü’ne layık görülmüştür. Bunun yanında grup 2010 yılı Tüm Gelişen Avrupa Kurumsal Yatırımcısı ve Tüm Latin Amerika ekip anketlerinde 1. ve 2010 Tüm Amerika Hisse Senedi Kurumsal Yatırımcı, Tüm Amerika Sabit Getiri ve son olarak 2011 Tüm Avrupa Araştırma Ekibi anketlerinde 3. seçilmiştir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın