Gıda alanında merdiven altı üründen ve haksız rekabetten şikayet eden birçok sektöre zeytincilerden örnek davranış. Zeytindostu Derneği ve TİM?in öncülüğünde 17 sivil toplum örgütünün ?El ele zeytinyağında yüzde 100 güvence? projesinde haksız rekabet sağlayan firmaların ürünleri zincir marketlerdeki raflardan indirildi.

Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, ?Gıda alanında örnek bir otokontrolle kendi bahçemizi temizledik? diyerek, firmaların kendilerine çeki düzen vermeye başladığını söyledi.

TİM Başkanvekili ve aynı zamanda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli de birkaç arkadaşla yola çıktıklarını ve örnek bir davranışla haksız rekabeti yüzde 10 seviyelerine indirdiklerini vurguladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte 16 sivil toplum örgütünün desteğiyle haksız rekabet sağlayan zeytinyağı ürünlerine savaş açan Zeytindostu Derneği, 5 aylık mücadelesinde sağlığa zararlı ürünlerin marketlerin raflarından indirilmesini sağladı. Zincir marketlerde satışı yapılan 82 ürünün numunesinin analizini yaptıran Zeytindostu Derneği, bunların 41?inin sağlığa uygun olmadığını tespit etti. Dernek Başkanı Metin Ölken, ?El ele zeytinyağında yüzde 100 güvence? projemizle sektörümüze çeki düzen vermeye başladık. Gıda alanında örnek bir otokontrolle kendi bahçemizi temizlemek istedik? diye konuştu.

Zeytin üreten tüm bölgelerdeki sivil toplum örgütlerinin desteğini alarak ?El ele zeytinyağında yüzde 100 güvence? projesine başladıklarını ve özellikle zincir marketlerde çok önemli adımlar attıklarını aktaran Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, her kesimin bilinçlenmesiyle sistemin daha iyi oturacağını söyledi. Ölken, ?Projemizde hiçbir kurumu karalama veya ayrıcalık sağlama amacında değiliz. Öyle bir irade ortaya koyduk ki özeleştiri sağlayarak otokontrol yaptık. Adeta kendi bahçemizi temizlemek istedik? dedi.

Üretim 3 katına çıkacak

Bir yandan haksız rekabetin önüne geçmek istediklerini, diğer yandan da tüketiciye sağlıklı ürünler sunmayı amaçladıklarını hatırlatan Ölken, halen 120-130 bin ton olan yıllık zeytinyağı üretiminin yaklaşık 100 bin tonunun iç pazarda tüketildiğini, geri kalanının ise ihraç edildiğini vurguladı. Son 10 yılda dikilen fidanlarla 90 milyon olan zeytin ağacının iki katına çıktığını ve önümüzdeki 5 yıllık süreçte üretimle ihracatı üç katına çıkarmayı öngördüklerini aktardı. Ölken halen 180 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatının ise 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda 1 milyar dolar seviyesine yükseltmeyi planladıklarını söyledi.

Birkaç arkadaşın mücadelesi

TİM Başkanvekili ve aynı zamanda Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli de dünyanın en sağlıklı yağının zeytinyağı olduğunun altını çizerek, ? Bile bile? sahte ürünlerin satışına göz yumulduğunu kaydetti. Bununla mücadele için kendi sektörlerinde birkaç arkadaşlarıyla verdikleri mücadele ile sahteciliğin önüne geçtiklerini belirten Güreli, ?İşte sivil toplum bu demektir. Sektörümüzdeki sahteciliği bu mücadelemizle yüzde 10 seviyesine indirdik? diye konuştu.

Zincir marketlerdeki ürünler güvenli

Proje kapsamında Metro, Migros, Tansaş, Şok, Makrocenter ve Pehlivanoğlu zincir marketleriyle işbirliğine giden Zeytindostu Derneği, bu marketlerden aldığı 82 çeşit numuneyi Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prinayağı Tebliğine uygun olup olmadığını analiz etti. Bu analiz sonucunda 41 üründe kolon sızması tespit edilerek söz konusu marketlerin bu ürünleri raflarından indirmesi talep edildi. Zincir marketlerin sağlığa zararlı zeytinyağlarını raflarından indirmesinin ardından yapılan ikinci bir kolon analizinde ise 38 farklı marka zeytinyağının kimyasallarının gıda kodeksine uygunluğu tespit edildi.

Firmalarda kalite kontrol projesi

Analizlerle ilgili bilgi veren Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ülkü Ülken de zincir marketlerin sağlıksız ürünlerin satışını durdurması kararı hakkında: ?Bizler sadece marketlerle işbirliğine giderek haksız rekabet sağlayanların önüne geçtik. Bu çalışma ile tüketici bilincinin oluşmasını istiyoruz. Tüketiciler bize destek veren zincir marketlerden güvenle sağlıklı zeytinyağı alabilirler? açıklamasında bulundu. Ülken, ayrıca bundan sonraki hedeflerinin firma bazlı analiz olduğunu hatırlatarak, ?Firma bazlı kontrol projesini başlattık. Bundan böyle firmalardan alacağımız numunelerin analizini yaparak gıda kodeksine uygun olup olmadıklarını tespit edeceğiz. Sağlıklı ürünlerin ambalajına ise birer kalite logosu vererek tüketicinin güvenini kazanacağız? dedi.

Toplantıya katılan ve projeye destek veren kurumlar

Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytindostu Derneği, AYTB Laboratuarı, Aydın Ticaret Borsası, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, İzmir Ticaret Borsası, Akhisar Ticaret Borsası, Gemlik Ticaret Borsası, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası, Nizip Ticaret Odası, Mut Ticaret ve Sanayi Odası, Edremit Ticaret Borsası, Edremit Ticaret Odası, Ayvalık Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Balıkesir Ticaret Borsası,


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın