Yaklaşık 9 milyar dolarlık büyüklüğe sahip Türkiye mobilya sektöründen yüzde 25 pay alan ofis mobilyaları üreticileri İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo’da düzenlenen Ofis Mobilyaları Fuarı’nda (Officexpo) biraraya geldi. Geçen yıla göre yüzde 100 büyüme ile kapılarını açan Officexpo Fuarı bu yıl 20 bin metre karede 100’ün üzerinde markanın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Ofis mobilyalarındaki en son trendler ve ?ideal çalışma alanı? çözümleri 01-05 Şubat 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen Officexpo Ofis Mobilyaları Fuarı’nda bir araya geldi. CNR Expo İstanbul’da düzenlenen Officexpo Ofis Mobilyaları Fuarı’nın açılışını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. CNR Holding kuruluşlarından CNR Ekspo Fuarcılık tarafından Ofis Mobilyaları Sanayici ve İş Adamları Derneği?nin (OMSİAD) desteğinde gerçekleştirilen Officexpo Fuarı’yla ofis mobilyaları sektörünün yurtiçi ve yurtdışındaki pazar payının artırılması amaçlanıyor.

Mobilyacı tasarıma yönelmeli

Türkiye mobilya sektörünün son yıllarda yakaladığı ivme ve yarattığı katma değerle ön plana çıkmaya başladığını ifade eden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sektörün ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. 2023 yılında 6 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan mobilya sektörünün 258 bin kişiye istihdam sağladığına dikkat çeken Bakan Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: ?Dünya genelinde mobilya sektörünün hacmi 300 milyar dolar. Bu pazar her geçen gün büyüyor. Türkiye’nin de bu pazardan daha fazla pay alması gerekiyor. Bunun için de gelişen pazarlardan uzak durmadan, tasarım odaklı üretim yapmak, pazarlarımızı çeşitlendirmek ve sektöre nitelikli çalışanlar kazandırmak gerekiyor. Bizim kamu olarak sektöre desteğimiz tam. Örneğin yanında 50 tasarımcı çalıştırana vergilerden yüzde 90 muafiyet sağlıyoruz. Eğitime ayırdığımız payı 5 kat artırdık. Eğer mobilya tasarımı konusunda İtalya’nın yerini almak istiyorsak küresel rekabet koşullarına uyum sağlamalıyız?

11 fuar alanı doldu

CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut, fuarın bu yıl geçen yıla göre yüzde 100 büyüyerek 20 bin metre kareye yükseldiğini söyledi. Officexpo Fuarının 100’ün üzerinde markanın katılımıyla gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bulut, ?Fuara katılmayı isteyip de yer olmadığı için dışarıda kalan firmalarımız da oldu. Şu anda İMOB ve Officexpo Fuarları 11 holde düzenleniyor. Bütün hollerimiz doldu. Mutfak mobilyaları sektörüne maalesef yer veremedik. Ancak önümüzdeki aylarda inşaatı süren 4 yeni fuar alanımız tamamlanıyor. Gelecek yıl onların da katılımıyla tüm mobilya sektörünü kapsayan daha büyük bir fuara ev sahipliği yapacağız? dedi. Ali Bulut, Türkiye’nin son yıllarda komşu ülkelerle yürüttüğü sıfır sorun politikası ve vizelerin kaldırılmasıyla da fuara katılan yabancı firma ve ziyaretçi sayısında ciddi artış yaşandığını sözlerine ekledi.

Sektör kamudan alım desteği istedi

Ofis mobilyaları sektörünün mobilya sektörünün en şanssız sektörü olduğunu ifade eden OMSİAD Başkanı Ercan Ata, ?Ofis mobilyaları sanayicisinin en büyük müşterisi kamu kurumlarıdır. Ekonomik kriz nedenle tasarrufa gidilen kalemlerin başında ise ofis araçları geldi. Bu durum elbette bizleri etkiledi. Çalışanların günde 8-10 saatini ofiste geçirdiği dikkate alınırsa ergonomik ve modern mobilyaların gerekliliği daha iyi anlaşılacaktır. Bizim sayın bakanımızdan ricamız, kamu giderlerinde ofis mobilyalarının tasarruf kapsamından çıkarılması? diye konuştu.

Yurtiçi fuarlara destek verilmeli

Officexpo’nun açılışında söz alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de 111 milyar dolarlık Türkiye ihracatından mobilya sektörünün aldığı payın henüz istenilen düzeyde olmadığını söyledi. Mobilya sektöründe Türk markalarının artık rüştünü ispat ettiğini belirten Öztiryaki, bu süreçte kamu olarak Türk markalarını destekleyerek yurtdışına açılmalarını fırsat tanımak gerektiğini söyledi. Öztiryaki, yurtiçinde düzenlenen sektörel fuarlara kamu desteğinin sağlanmasının mobilya sektörünün gelişiminde önemli rol oynayacağına vurgu yaptı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın