Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sürüyor.

Tasarının, kamu alacaklarının yapılandırılmasını düzenleyen ilk 21 maddesi Genel Kurul’da görüşülerek, küçük değişikliklerle kabul edildi.

PwC Mevzuat Eğitim ve Araştırma Başkanı-YMM Recep Bıyık’ın Vergiportali.com internet sitesinde verdiği göre; tasarının vergi ve sigorta primi borçlarının yapılandırılmasını düzenleyen ilk 21 maddesinde yapılan değişiklikler özetle şöyle:

>> Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklarla ilgili olarak yapılan düzeltmelerde, düzeltilen tutar üzerinden ödenmesi gereken vergi yüzde 5?den yüzde 3?e düşürüldü.

>> Çiftçilere ve esnaf muaflığından yararlanan gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden yapılan matrah/vergi artırımında ödenecek verginin hesabına ilişkin hüküm değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, bu uygulamada ilgili yıllarda geçerli olan stopaj oranının yüzde 25?i oranında ek vergi ödenecek.

>> Tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan TEDAŞ alacaklarının ödeme koşulları yeniden düzenlendi. Tasarının önceki halinde bu konuda alacaklı şirket yönetim kurulu yetkili iken, düzenlemeyle ödeme koşullarının Kanun?la belirlenmesi öngörülmüştü. Tasarının değişik düzenlemesine göre bu borçlar beş eşit taksitte ödenecek olup, taksit ödeme zamanını alacakların bulunduğu bölgeler, iller, ürünlerin hasat dönemleri dikkate alınarak değiştirmeye şirket yönetim kurulları yetkili olacak.

>> Tasarının 17. maddesinin altıncı fıkrasında genel sağlık sigortalarına ilişkin genel sağlık sigortası primleri ile İşsizlik Fonundan karşılanması gerekip de Türkiye İş Kurumu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmemiş sigorta primleriyle ilgili olarak yapılan bir düzeltmeyle, prim borç asıllarından vazgeçilmediğine, dolayısıyla prim borç asıllarının ödeneceğine, bu düzenleme ile sadece söz konusu primlerin Kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadarki gecikme cezası ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildiğine açıklık getirildi.

Tasarı görüşmelerinin önümüzdeki hafta tamamlanıp, Şubat ayı ortalarında yayımlanarak yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

One thought on “Vergi ve sigorta prim affında son durum”

  1. iyi günler bu af ne zaman halka sunulacak ve fazileri nasıl değerlendiriliyor bizim 75.000 tl borç var bunun sadece 35.000 tl si ana para 40.000 tl faizi war bu nasıl olacak bizim kaç para yatırmamız lazım emekli olabilmemzi için şimdiden teşekürler

Bir yanıt yazın