Adım adım güvence
Çiftçilerimize zor durumlarında destek olmak, üretimlerini devam ettirmelerini sağlamak ve sürdürülebilir üretim için daha önce; bitkisel ürünlerde dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını; açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde don riski; seralarda dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı; süt hayvanı sığırlarının ölüm riski, bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri; kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski ve denizler ile iç sularda yetiştirilen su ürünlerine ölüm riski sigorta kapsamına alındı.
Bir “ilk” hayata geçti
Geçtiğimiz hafta ise Resmi Gazete?de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile meyvelerde çiçeklenme dönemi ile erkek besi sığırlarının sigorta kapsamına alınmasının mevzuatı düzenlendi. Böylece; süt sığırlarına ilave olarak, erkek besi sığırları sigorta kapsamına alındı. Yine, açıkta yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi de sigorta güvencesine kavuşturuldu. Yeni uygulamada; prim miktarları, meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında çiftçi tarafından, 2/3 oranında devlet prim desteği olarak karşılanacak. Diğer tüm risklerde ise devlet prim desteği yüzde 50 oranında olacak.
175 bin işletmeye sigorta güvencesi
Erkek besi sığırlarının sigorta kapsamına alınması ile yaklaşık 100 bin besi işletmesinin uygulamadan faydalanması bekleniyor. Meyvelerde çiçeklenme döneminin sigorta kapsamına alınması ile de, 75 bin civarında meyve üreticisinin sigorta şemsiyesi altına alması öngörülüyor.
Üreticilerimizin dikkatine!
Üreticilerimizin bu imkândan layıkıyla yararlanıp mağdur olmamaları için bazı noktalara dikkât etmeleri gerekiyor. Bu doğrultuda; üretici ve besicilerimizin; sigorta süresinin kısıtlı olmasını da dikkate alarak, en kısa zamanda ürünlerini, seralarını ve hayvanlarını sigortalatmaları gerekmekte. Ayrıca çiftçilerimizin, Çiftçi Kayıt Sistemi?ndeki (ÇKS) bilgilerini acilen güncellemeleri de önem arzediyor. Zira bilindiği gibi, sigortalama yaptırmayan çiftçilerimiz, kapsamdaki riskler dolayısı ile zarar görmeleri halinde değişik kalemlerde yardımları düzenleyen 2090 sayılı Kanun kapsamında hiçbir destekten faydalanamayacaklar.
4,5 yılda 10,7 milyar TL’lik sigortalama
Bakanlığımızın bir ?ilk? olarak hayata geçirdiği ?Devlet Destekli Tarım Sigortaları? kapsamında; 1 Haziran 2006 tarihinden 31 Aralık 2010 tarihine kadar 1 milyon 165 bin 137 adet poliçe yapıldı. Bu poliçelerle 10 milyar 700 milyon TL?lik sigorta bedeli güvence altına alındı. Aynı dönemde 474 milyon TL?lik primin yüzde 50?si olan 237 milyon TL ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ödendi. Buna karşılık, meydana gelen hasarlarda çiftçilerimize hasar tazminatı olarak 285 milyon TL ödeme yapıldı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.