21 bin 662 girişim tek ülkeye ihracat yaptı
2009 yılında ana faaliyeti sanayi olan girişimlerin ihracatının yüzde 50?sinin Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan; ihracatın yüzde 16,5?i Orta ve Yakındoğu ülkelerine gerçekleşirken, AB ülkelerine yapılan ihracatın yüzde 64,9?u sanayi, yüzde 32,5?i ticaret sektörü tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Kaplan, “2009 yılında 21 bin 662 girişim tek ülkeye ihracat yaparken 7 bin 934 girişim iki ülkeye, 8 bin 928 girişim ise üç – beş arasında ülkeye ihracat yaptı. 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapan girişim sayısı bin 697 iken, bu girişimler ihracatın yarısından fazlasını, yani yüzde 54,1’ini gerçekleştirmiş oldu? dedi.
Ana faaliyeti sanayici olanlar önde
Sanayi ürünleri ihracatının yüzde 60,7?sinin ana faaliyeti sanayi olan girişimler tarafından yapıldığını söyleyen Kaplan; “Sanayi ürünleri ihracatının yüzde 33,4?ünün ise ana faaliyeti ticaret olan girişimler gerçekleştirdi. Ana faaliyeti sanayi olan girişimlerin yaptığı ihracatın ise yüzde 95,3?ü sanayi ürünleri, yüzde 2,5?i tarım ürünleri oldu. 2009 yılında ihracatın yüzde 48,7?sini 100 girişim yaparken, en çok ihracat yapan beş girişim toplam ihracatın yüzde 17,2?sini gerçekleştirdi. İhracatta ilk 5 girişimin sanayi sektöründeki payı yüzde 18,1, ticaret sektöründe yüzde 14,1 olarak gerçekleşti? diye konuştu.
KOBİ’lerin büyümesinde en büyük destekçi KOSGEB
Ülkemiz ekonomisinin büyümesinde KOBİ’lerin büyük yerinin olduğunu belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye İstatistik Kurumu 2009 yılı verileri göstermektedir ki, dün atölyelerde üretim yapan küçük ve orta ölçekli işletmeler bugün büyüyerek dünyanın öteki ucuna mal satar hale gelmiştir. KOBİ’lerin büyümesinde ve ihracattaki paylarının artmasında en büyük destekçisi KOSGEB olacaktır. 2009 yılında, KOSGEB Kanunu’nda kuruluşumuz kadar önemli bir değişiklik yapılarak KOSGEB?in, ülkemiz KOBİ’lerinden sorumlu ulusal kuruluşu niteliğine kavuşması sağlanmıştır. 3 milyonu geçen sayılarıyla KOBİ?ler, ülkemizdeki toplam işletmelerin yüzde 99,9?unu, yine toplam istihdamın yüzde 81?ini, toplam katma değerin yüzde 59?unu, toplam yatırımların ise yüzde 62?sini ve toplam ihracatın yüzde 59.8?ini gerçekleştirmiştir. Ülkemiz ekonomisi içinde işletme sayısı, istihdam ve üretim açısından önemli bir paya sahip olan KOBİ?lerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesine, finansman kaynaklarının genişletilmesi ve araçlarının çeşitlendirilmesine, pazara ve teknolojiye erişimin kolaylaştırılmasına verdiğimiz önemle 2009 yılında ülkemiz ihracatının yüzde 59,8?inin 0-249 kişi çalışan ve KOBİ olarak değerlendirilen girişimler tarafından gerçekleştirilmesi memnuniyet vericidir.?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.