Önceki gün bazı basın-yayın organlarında yer alan ?Büyükçekmece?de E-5 karayolu üzerinde ıslak zemin nedeniyle LPG tankeri taşıyan TIR, bariyerlere çarptıktan sonra yan yattı? haberleri üzerine Gasitaly Sıralı Otogaz Sistemleri Genel Müdürü Nurullah Taç, bir açıklama yaptı.

Devrilen tankerin ?LPG? değil, ?LNG? tankı olduğunu ve bunun söz konusu haberin fotoğraflarında da görüldüğünü söyleyen Taç, ?LPG sıvılaştırılmış petrol gazı, LNG ise sıvılaştırılmış doğalgaz anlamına gelir. Kullanım alanları da farklıdır? dedi.

Nurullah Taç, söz kamuoyunu bilgilendirmek için şu açıklamada bulundu:

?Büyükçekmece E-5 karayolu üzerinde meydana gelen LNG tankeri kazası, bazı basın-yayın organlarında LPG tankeri olarak duyuruldu. Biz de Gasitaly olarak, Türkiye?de tüketiciyi daha iyi bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yapma ihtiyacı duyduk.

LPG, sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına gelir ve şu an yakıt olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır. LNG ise, sıvılaştırılmış doğalgazdır. Doğalgazın atmosferik basınçta yaklaşık olarak -162oC?ye soğutulması ile elde edilir. Kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan sıvı fazda bir yakıttır. Sıvı fazda taşınır ve depolanır, gaz fazında ise tüketime sunulur. Doğalgaza kıyasla, daha temiz ve daha yüksek enerji değerine sahiptir. Doğalgazın boru hatları ile taşınmasının teknik ve ekonomik anlamda mümkün olmadığı yerlere, gemi ve kamyon tankerler ile nakliyesini uygun hale getirmektedir. Fuel Oil ve Motorin?e kıyasla daha ekonomiktir. Turizm, çelik, kağıt, seramik gibi her sektörden tüketicilerin proses, buhar eldesi, ısınma, pişirme gibi farklı kullanım amaçları için uygundur.

Bunların dışında, bir de neredeyse LPG kadar yaygın olan CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) var. Basınçla sıkıştırıldıktan sonra basınçlı kaplarda saklanan ve kullanıma sunulan CNG, genleştirilerek basıncı düşürüldükten sonra doğalgazın kullanıldığı her yerde ve şekilde kullanılabilir. CNG benzin ile kıyaslandığında daha düşük emisyon değerlerine sahip olduğundan yaygın olarak taşıt araçlarında kullanılır.?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın