Türkiye İhracatçılar Meclisi?nin (TİM) geleneksel hale getirdiği Hükümet üyeleriyle değerlendirme toplantısının Ocak ayı konuğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız oldu. Toplantıda söz alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm ihracatçılar adına Bakan Yıldız?dan şu taleplerde bulundu.

>> Enerji maliyetleri yüksek olan sektörlere enerji desteği verilmesi. Örneğin, çimento ve toprak ürünleri sektöründe enerji maliyetlerinin tüm maliyetlere oranı yüzde 25, madencilik sektöründe yüzde 23, zeytin ve zeytinyağında yüzde 16, otomotivde yüzde 12. Diğer sektörlerde de yüzde 10 civarında seyrediyor.

>> Petrol, doğalgaz ve elektrik tarifeleri/fiyatları içinde yer alan akaryakıt tüketim vergisi, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi oranlarının düşürülmesi.

>> Elektrik enerjisi üzerindeki yüzde 2 TRT, yüzde 1 Belediye Tüketim Vergisi (BTV) ve yüzde 1 Elektrik Tüketim Vergisi (ETV) gibi her türlü fon ve kesintiler kaldırılmalıdır.

>> Hafta sonu ve bayram tatilleri, eskiden olduğu gibi gece tarifesi uygulamasına tabi tutulmalıdır.

>> Yaz aylarında havanın geç kararmasından dolayı, puantaj saati uygulaması, 20:00-22:00 saatleri arasına indirilerek, 2 saate düşürülmelidir.

>> Bireysel tüketici ile sanayiciye uygulanan elektrik enerjisi fiyatı farklı olmalıdır. Sanayinin kullandığı elektrik enerjisi fiyatlarına zam yapılmamalı, mümkünse kademeli bir şekilde düşürülmelidir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın