Torba Kanuna sosyal güvenlikle ilgili çok sayıda madde girdiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunundan kaynaklanan sorunlar çözülürken esnaf ve sanatkârlarla ilgili sorunlarında giderilmesini istedi. Esnaf ve sanatkârın, sosyal güvenlik uygulamasında diğer sigortalılardan farklı görüldüğünü ifade eden Palandöken, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ?En çok primi esnaf ödüyor, en az emekli maaşını esnaf alıyor. Diğer sigortalıların birçok hakkından da yararlanamıyor? dedi.

En uzun süre esnaf prim ödüyor, en az maaşı alıyor

En uzun süre primi esnafın ödediğini vurgulayan Bendevi Palandöken, ?SSK?lı işçi 7 bin 200 gün prim öderken, esnafımız 9 bin gün prim ödüyor. Bu haksızlığa rağmen en düşük emekli maaşını alıyor. Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında 574 lira alacakken, aynı prim ödemesini yapan işçi emeklisi 710 lira emekli maaşı alacak. Şu an 700 bin esnaf 600 liranın altında emekli maaşı alarak açlık sınırı olan 862 liranın bile altında kalıyor. Sıkıntılarımız bununla da bitmiyor, emekli olup da geçinemeyen eğer esnaflık yaparsa ?destek primi? adı altında emekli maaşından yüzde 14 kesinti yapılmaktadır. Ayrıca işçilerimizin primleri işverence ödenmese bile sağlık hizmeti almaya devam ederken, esnaf prim ödemesini aksattığı an sağlık hizmetinden de yararlanamıyor. Üstelik yararlanamadığı hizmetin primini cezasıyla birlikte ödüyor. Artık bu ayrımcılığa bir son verilmesi gerekir? diye konuştu.

Kadın işçiye verile hak, kadın esnafa da verilmeli

Kadın işçi ve memurların doğum borçlanması hakkı olduğu halde kadın esnaf ve sanatkârlara böyle bir hak tanınmadığını da ifade eden Palandöken, ?TESK olarak yaklaşık 170 bin kadın üyemiz bulunuyor. Kadın girişimciliğin teşvik edilmesi gerekirken, bırakın teşviki, adeta cezalandırılıyor. Doğum yapan esnaf ve sanatkârın, diğer kadın sigortalılardan ayrı tutulmasının hiçbir geçerli mantığı olamaz. Sosyal güvenlikte standart birliği getirecek denilen kanun, tersine, sosyal güvenlikte ayrımcılık yaratıyor? şeklinde konuştu.

Esnafın işi zor

Esnafın işinin, çalışanların yüzde 90?ından daha zor olduğunu da belirten Palandöken, ?Esnafımız sabah 6?da dükkanını açar, gece yarısına kadar işinin başındadır. Gerektiğinde günde 18 saat çalışır. Bu sürede hırsızıyla da muhatap olur, katiliyle de. Bugüne kadar bakkalından kuru yemişçisine, taksicisine kadar onlarca sayıda esnafımız hırsızlığa, darp ve cinayete maruz kaldı. Daha geçen gün bir taksici esnafımız işinin başında öldürüldü. Bu tür riskler göz önüne alındığında esnafa da yıpranma payı uygulanması gerekir? dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın