Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, “Sektörün 2015 yılına kadar ulaşmak istediği yıllık ihracat hedefi ise 1 milyar dolardır” dedi. Türk kalıpçılık sektörü teknolojik makine parkuru, tasarım ve analiz yazlımları, bilgi birikimi, uygun fiyat politikası ve coğrafik avantajlarına rağmen dünya ve Türkiye kalıp pazarından yeterli pay alamadığını belirten Özoğul, “Oysa, imalat sanayinin altyapısını oluşturan ve Almanya, İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde stratejik öneme sahip sektör olarak değerlendirilen kalıpçılık, dünyada 65 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip. Dünyada üretilen kalıpların yüzde 70’i otomotiv sektöründe kullanılırken, Türk otomotiv sektörü kalıp ihtiyacının yüzde 80’ini yurt dışından temin ediyor. Son 10 yılda sadece otomotiv sektörünün ithal ettiği kalıplardan yaşanan döviz kaybı ise 1.2 milyar dolar civarındadır.  Kalıp ithal eden diğer sektörler de hesaba katıldığında bu rakam 1.5 milyar dolar’ı aşıyor” diye konuştu.

İmalat sanayi için stratejik öneme sahip kalıpçılığa “pozitif” bak, çağrısı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dış ticaret verilerine göre Türkiye?nin sadece 2007?deki kalıp ihracatı 105 milyon dolar sevilerinde gerçekleşmiş bulunuyor. Daha çok Almanya, İtalya, Fransa, Rusya gibi sanayileşmiş ülkelere kalıp ihracatı gerçekleştiren Türkiye?nin, 2007?de 108 ülkeye ve bölgeye yaklaşık 105 milyon dolarlık kalıp ihracatı gerçekleştirdiği kaydediliyor. 2011 yılına girdiğimiz bugünlerde 3 yıllık değerlendirmede, yakaladığı yüzde 22 büyüme oranıyla Türk ekonomisine katkısı her geçen gün artan kalıp sektörünün, ikili anlaşmalar aracılığıyla da Avrupa?da başarılı bir konuma geldiği açıkça görülüyor.

Her geçen gün, yeni uluslararası firmalar yatırım yapmak üzere Türkiye`ye geliyor, mevcut firmalar da yatırımlarını arttırıyorlar. Bu süreçte, standart ve düşük maliyetli üretimin en temel ekipmanı olan kalıba olan ihtiyaç da sürekli artıyor.

UKUB Başkanı Şamil Özoğul, sektördeki ihtiyaç açığının nitelikten değil nicelikten kaynaklandığına dikkat çekerken, ülkemizin imalat sanayisi için stratejik öneme sahip olan kalıpçılığın kapasite ve kabiliyet açısından gelişmesi için devletten ?pozitif ayrımcılık? yapmasını bekliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın