Bu yıl rekor düzeyde başvurunun yaşandığı 9. Teknoloji Ödülleri sahiplerini buldu. Dört farklı firma ölçeği ve iki farklı kategoride belirlenen 27 finalist arasından dereceye girenler ödüllerini aldı. Büyük Ödül?e VSY Varlıbaşlar Sağlık Yatırımları Hizmetleri Turizm San. ve Dış. Tic. Ltd. Şti. layık görüldü.

TÜSİAD, TÜBİTAK ve TTGV tarafından bu yıl 9?uncusu düzenlenen ?Teknoloji Ödülleri? 17 Aralık 2010 tarihinde (bugün) düzenlenen ödül töreni ile sahiplerini buldu.

Ödül töreninde 9. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Z. Cebeci, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı Erman Ilıcak, TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fikret Yücel, ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ve Bilim ve Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın birer konuşma yaptı. Ayırca Portland Uluslararası Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Merkezi (PICMET) Başkanı ve Portland State Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dündar F. Kocaoğlu ?Teknoloji Çağında Yaratıcılık ve Yeniliğin Yönetimi? konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Törende; dört farklı firma ölçeği ve iki farklı kategoride belirlenen 27 finalist arasından dereceye girenler ödüllerini aldı:

Ödül kazanan firmalar

Mikro Ölçekli Ürün Kategorisi:  Digital Planet-D.T.P. Bilgi İşlem İletişim ve Tic. Ltd. Şti. (NetVault-Etkin Sayısal Arşivleme Sistemi)

Küçük Ölçekli Ürün Kategorisi: Baykar Makine San. ve Tic. A.Ş. (Bayraktar-Çaldıran Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi)

Küçük Ölçekli Süreç Kategorisi: Sobee Yazılım Tic. Ltd. Şti. (I CAN FOOTBALL)

Orta Ölçekli Ürün Kategorisi: Anadolu Motor Üretim ve Pazarlama A.Ş. (Dizel Bazlı Motorların LPG ve CNG (Tek Yakıtlı) Dönüşümü)

Orta Ölçekli Süreç Kategorisi: Teknodrom Robotik ve Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. (Hayalden Ürüne – Robotik İleri Malzeme İle Üretim)

Büyük Ölçekli Ürün Kategorisi: Arçelik A.Ş. (SURF-Innovatif Fırın Teknolojisi)

Büyük Ölçekli Süreç Kategorisi: Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. (Bulaşık Makinesi Dayanımı Parlaklığı ve Kalitesi Yüksek Kurşunsuz Kristal Cam Ev Eşyası)

Büyük Ödül: VSY Varlıbaşlar Sağlık Yatırımları Hizmetleri Turizm San. ve Dış. Tic. Ltd. Şti. (Pilot Özel İntraoküler Lens İmplant Üretim Tesisi Tasarımı ve Optimizasyonu)

KOBİ’lerin önemi

Ödüllerin sahiplerini belirlerken, ürünlerin yenilikçiliği, yaratıcılığı ile teknik mükemmeliyete sahip olması ve rekabet özellikleri üzerinde durulduğunu belirten TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu Başkanı Erman Ilıcak, “Ürün geliştirme yöntemleri, tüketiciye sağladığı özgün farklılıklar ve ulusal teknolojik birikime sağladığı fayda bakımından birçok konuya yoğunlaşılarak yapılan incelemelere katılan bütün firmalara” teşekkür ederken, KOBİ’ler için ödüllerin önemine değindi. Türkiye inovasyon kapasitesi açısından 2010 yılında 139 ülke arasında hala 55. sırada yer aldığını hatırlatıp, Türk şirketlere çok iş düştüğünü belirten Ilıcak şöyle konuştu:

“Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de KOBİ?ler ekonominin belkemiğini oluşturmakta. Ancak istihdamın büyük kısmını yüklenen KOBİ?lerin, maalesef inovasyondaki payları aynı oranda seyretmiyor. Hepimiz biliyoruz ki, KOBİ?lerin ölçek ekonomisine ulaşması; ekonominin büyümesi, yenilikçiliğin gelişmesi, istihdam olanaklarının artması ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gibi pek çok açıdan büyük önem taşımakta. Bütün dünya ülkeleri zor bir süreçten geçiyor. Bu süreçte teknolojik yatırımlarını, Ar-Ge faaliyetlerini kesmeyen firmaların tüketici nezdinde ödüllendirilecektir. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını Türk şirketlerinin gen haritalarına yerleştirme çabası son 20 yılda dünya ekonomisinin yaşadığı büyük gelişim ile doğrudan ilgili. 20 yıl önce teknolojiye yatırım yapmış şirketler, şu anda dünya ekonomisine şekil veren, bütçeleri birçok devlet bütçesini aşan şirketler olmuş durumda. Yeni kurulan bu dünya düzeninde Türk şirketleri de şiddetli rekabet şartlarından sıyrılarak varlıklarını sürdürebilmek ve büyüyebilmek için yıllar önce tedbirlerini almaya başladılar. Hiç bitmeyen bir maraton olan bu teknolojik araştırma ve geliştirmeyi, ne kadar başarılı olursak olalım her zaman yolun en başında olduğumuzu varsayarak yapmamız, önümüze her zaman daha büyük hedefler koymamız, bizden çok önce bu yolculuğa çıkmış ülkelere yetişmek ve geçmek için tek ve esas yoldur.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın