Global krizin yanı sıra, 2010 yılında dünya genelinde yaşanan sert iklim değişiklikleri ile bazı tarım ürünlerinde özellikle de buğdayda yaşanan üretim kayıpları tahıl ürünlerine olan talebi arttırırken fiyatları da yükseltti.

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan,  sektör ve şirkete ilişkin olarak 2010 yılı değerlendirmesini yaptığı ve 2011 yılına ilişkin beklentileri ele aldığı toplantıda, gelecek yıl da tüm dünyada gıdanın önemli sektörlerden biri olmaya devam edeceğini söyledi. Sektöre ilişkin olarak bu yılın bir değerlendirmesini yapan Erdoğan, 2011 yılına yönelik olarak da genelde gıda özel de ise pirinç sektörüne dair beklentileri hakkında şunları söyledi:

?2010 yılı  içersinde dünya genelinde yaşanan sert iklim değişiklikleri bazı tarım ürünlerinde özellikle buğdayda üretim kaybına yol açtı ve bu durum gıda piyasalarında fiyat artışlarını tetikledi. Buğdayda yaşanan bu durum özellikle Rusya’nın ihracat yasağı uygulamasından sonra şiddetini ve etkisini pirinç piyasalarında da yükselmelerle gösterdi. Pirinç özellikle Chicago borsasında son 2 ayda ciddi artışlar yaşadı. Bu biraz da finansal piyasalarda yeni balonlar olduğu endişesiyle bazı fonların bu ürünlere ilgisinin artması sonucunu doğurdu. Gıda sektörü birkaç yıldır olduğu gibi 2011 yılında da tüm dünyada önemli sektörlerden biri olmaya devam edecektir. Sektörün önemi dolayısıyla yabancı yatırımın ilgisi devam etmektedir.  Gıdanın  sektörel anlamda öneminin giderek artacağını düşünüyoruz. Özellikle iklim dengelerinin değişim göstermesi, nüfus artışları ve kaynakların azalması dolayısıyla sektörün stratejik anlamda daha da önem kazanacağını düşünmekteyiz.?

?2011?de de yeni ve farklı ürünleri getireceğiz?

Sezon Pirinç açısından 2010 yılın olumlu geçtiğini belirten Mehmet Erdoğan, bu yıl içerisinde 3 yeni ürünü tüketicilerle tanıştırdıklarını hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Türk tüketicisinin yeniliklere açık olması sayesinde yeni ürünlere yoğun ilgi ve talep gördük. Her kesim tüketicinin en azından denemek amaçlı da olsa yeni ürünlerimize rağbet ettiğini gördük. Daha çok niş ürünler olmalarından ötürü Batı, özellikle İtalyan ve füzyon mutfaklara ilgi duyanlar bu tur ürünlerimize daha fazla talep gösteriyorlar. Yeni ürünlerimizle çok yüksek volümde satış beklentisi içersinde değildik. Bu ürünler daha ziyade farklı damak tatlarına alternatif ürünler olarak sunulmuştur. Ürünün önemine dikkat çekmek, ürünün farklılığını ve çeşitliliğini vurgulamak ve değişik lezzetlerle tüketiciyi tanıştırmak temel hedefimizdi ve bu hedefimize ulaşmış durumdayız. Sezon siyah gurme serisi kapsamında yeni ve farklı ürünleri tanıtmaya devam edeceğiz?

Depolama ve silo yatırımı yapacağız

2010 yılı içersinde Mersin’de yeni şube ve depo açtıklarını söyleyen Mehmet Erdoğan, ?Edirne’deki fabrikamızın dikey depolama kapasitesini  yüzde 50 civarında arttırdık. Gelecek yıl içersinde de yeni yatırım hedeflerimiz mevcut. Ayrıca uzun zamandır arazi problemi nedeniyle geciktiğimiz enerji yatırımımızı önümüzdeki sene içersinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. İlaveten Mersin ve Tarsus Organize Sanayi Bölgesi?nde Ortadoğu Bölgesine yönelik ihracatımızı kuvvetlendirmek amacıyla depolama ve silo yatırımı yapmayı planlamaktayız? dedi.

Sezon Pirinç?in 2010 yılı ciro rakamlarına ilişkin net rakamların yıl tamamlandığında ortaya çıkacağını ifade eden Mehmet Erdoğan, ?Geçtiğimiz seneye oranla şu an için yüze 3-4 civarında bir ciro artışının söz konusu olduğunu söylemek mümkün. 2011 yılı için yurtiçi  cirolarımızda en az yüzde 10 artış; yurtdışında Ortadoğu bölgesine yaptığımız satışlarda da yeni yatırımlarımızın  da  etkisiyle yüzde 25-30 dolaylarında bir satış artışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz? diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın