Yalın Enstitü Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen “yalın dönüşüm projesi”nin ilk aşamasında Orda Otomotiv, üretim ve proje yönetimi süreçlerini “yalınlaştırarak” ortalama yüzde 50 oranında iyileşme sağladı.

Orhan Holding bünyesinde yer alan, otomobil parçaları üreterek ihraç eden Orda Otomotiv, düşük kar marjlarının hakim olduğu sektörde, karlılığı artırmanın tek yolunun maliyetleri düşürmekten geçtiğini öngörerek “yalınlaşma” çalışmalarını hızlandırma kararı aldı. Yalın Enstitü Derneğinin yönetiminde gerçekleştirilen bu yalın dönüşüm projesinin altı ayda tamamlanan ilk aşamasında, üretim ve proje yönetimi süreçleri ele alındı. Bu dönemde proje yönetiminde yüzde 37’lik, üretimde ise set-up sürelerinde yüzde 60, üretim içerisindeki kalite hatalarında yüzde 98 iyileşme sağlandı. Üretim için kullanılan alan yüzde 70 küçülürken, böylelikle yeni yatırımlar için mevcut alanın yüzde 70’i oranında yer açılmış oldu. İş süreçleri için harcanan zaman ise yüzde 30 oranında kısaldı ve aynı üretim yüzde 30 daha az işçilikle sağlanabilir hale gelindi.

Projeyle ilgili bilgi veren Orda Otomotiv Sürekli İyileştirme Şefi Yasemin Taşpınar, “Grup içerisindeki diğer şirketlerimizden transfer ettiğimiz süreçlerimiz vardı ve onları sorgulamayı hiç düşünmemiştik. Herhangi bir hatanın, sürecin bütününden değil de sadece bizim tarafımızdan yapılan bölümünden kaynaklandığını öngörüyorduk. Yalın Enstitü Derneği bize yalın mantığıyla sorgulamayı ve düzeltmeyi öğretti. İlk kez süreç içindeki bütün adımlarımızı sorguladık. Örneğin parçalarımızı neden yıkıyoruz, gerekli mi, kaldırılabilir mi, geliştirilebilir mi gibi sorgulamalar yaptık. Ve verimliliğimiz giderek arttı. Artık bizde çözülmesi imkansız bir sorun yok. Sorunları ya yok ediyoruz ya da küçültüp kontrol altına alıyoruz” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın