Fiyat odaklı rekabeti geride bırakmaya hazırlanan Türkiye, son yıllarda Ar-Ge?ye, innovasyona, tasarıma büyük önem vererek üretimde farklılıklar yaratma yolunda ilerliyor. Farklılık yaratmanın da tasarımdan geçtiğinin bilincine varan Türkiye, bu yolda düzenlediği birçok yarışma ile öne çıkıyor. Endüstriyel tasarım alanında 2006 yılında Turquality şemsiyesi altında yola çıkan ?Design Turkey? endüstriyel tasarım yarışmasında en iyi tasarımlar ikinci kez ödüllendirildi. Turquality şemsiyesi altında Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) tarafından organize edilen ?Design Turkey? yarışmasına bu yıl firmalar 311 tasarımla katılırken, bunların 230?u başarılı bulunarak sergilenmeyi hak etti.

Artık taklit eden değil, taklit edilen ürünlerimiz var

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi törende yaptığı konuşmada uzun vadede rekabet gücünü artırmak adına marka ve tasarımın önemli olduğunu vurgularken, “Ülke olarak üretim ve ihracatta büyük aşama kat ettik. Artık taklit eden değil taklit edilen ürünlerimiz var” dedi. Design Turkey 2010 ile yeni filizlenen tasarımların görücüye çıktığını belirten Büyükekşi, “Kabuğumuzu kırdık. Ülke olarak, toplum olarak köklü bir değişimle karşı karşıyayız. İhracat ve üretim hedeflerimizi giderek büyütüyoruz. Bunun için de endüstriyel tasarımı ileriye taşımamız gerekiyor” ifadelerini kullandı

Dış ticaret dengesini tasarımla lehimize çevirebiliriz

Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı ise Türkiye’nin bölgesinde önemli bir güç haline geldiğini kaydederek, “Ekonomimize bakın. Büyüme oranları istenilen seviyede. Üretim ve sanayimiz gayet iyi. Ancak dış ticaret dengesi hala aleyhimize. Bunu lehimize çevirmek için endüstriyel tasarıma odaklanacağız. Kuşku yok ki Türkiye’nin büyümesi adına tasarım ön plana konulmalı” yorumunu yaptı. Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanı (ETMK) Berna Dalaman da endüstriyel tasarıma devlet nezdinde ilginin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dalaman, “Gerek devletin gerek sanayicinin endüstriyel tasarıma olan katkısı artmalı, bu alan dünyada önemli bir konum almalıdır. Gençlerin önünü açıcı, teşvik edici uygulamalara gidilmelidir.” temennisinde bulundu.

Birbirinden ilginç ürünler yarıştı

Dış Ticaret Müsteşarlığı, TİM ve ETMK tarafından tertip edilen yarışmaya firmalar 311 tasarımla katıldı. Bunlardan 230’u başarılı bulunarak sergilenmeyi hak etti. Yarışmada, vücuttan kopmuş uzuvlar için acil taşıyıcı birimi, acil durumlarda insan taşımaya yönelik Rulo Sedye, 4 kapılı gardrop tipi buzdolabı, geyik şeklinde tasarlanmış kitaplık gibi birbirinden ilginç tasarımlar, İstanbul Dış Ticaret Kompleksi’nde görücüye çıktı. Diğer yandan İyi Tasarım, dalında 47, Üstün Tasarım dalında 19, Kavramsal Tasarım dalında da 3 ödül verildi. Başarılı görülen tasarımcılar ödüllerini Dış Ticaret Müsteşarı Ahmet Yakıcı, Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İDDMİB Başkanı ve Desigin Turkey icra Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ile ETMK Başkanı Berna Dalaman?ın elinden aldı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın