Pazarlama ve satışla uğraşıp da tüketici eğilimlerini kim anlamak istemez ki! Bu nedenle dünyanın hemen her yerinde tüketicileri anlamaya yönelik çeşitli araştırmalar yapılıyor. Rekabette üstünlük elde etmeye çalışan firmaların tüketici davranışları ve tutumları üzerinde çalışarak, uzun vadeli öngörülerde bulunduğu bir dönemdeyiz. Ericsson Türkiye’nin yaptığı “Ericsson Consumer Lab 2010 Türkiye” araştırması da Türk tüketicilerin hangi servise ne kadar ödemek istediğinden, mobil genişbanta kimlerin neden ilgi duyduğuna kadar pek çok soruya açıklık getiriyor. Araştırmanın detayları; tüketiciye dair herkesin merak ettiği verileri ortaya çıkardı. Evde sahip olunan teknolojik ürünlerden, yeni teknolojilere karşı Türklerin tutumuna değin pek çok verinin araştırmada yer aldığını görüyoruz.

İnternet kullanımı, internet kullanımıyla ilgili tutumlar, 3G deneyimi, mobil genişbant kullanımına ilişkin veriler, telefon pazarı gibi merak edilen sahalar; araştırmanın sanki daha çok telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına yönelik bir arayışı gibi yorumlanabilir. Oysa ortaya çıkan sonuçlardan tüm sektörlerin ve tüm işletmelerin yararlanacağı veriler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Her işletmeyi, her sektörü ilgilendiren boyutuyla; Ericsson Consumer Lab 2010 Türkiye araştırmasını, Ericsson Türkiye Pazarlama ve Strateji Müdürü Erdem Aksakal’a sorma ihtiyacı duyduk. Erdem Aksakal, Ericsson Türkiye araştırmasının satıraralarını; www.kobipostasi.net okuru olan firma sahip ve yöneticilerine özel olarak yorumladı.

“Yeni nesil teknolojiler KOBİ’lere çok iş fırsatı doğuracak”

Yaptığınız araştırma daha çok telekom sektörünün ihtiyaçlarına cevap verir gibi gözüküyor. Ancak veriler, tüm işletmelerin işine yarayacak veriler. Bu araştırmayı KOBİ’ler için yorumlarsak neler söyleriz?

Aslında açıkladığımız eğilimler; genel olarak tüketicinin teknolojiden beklentileri… Ancak aynı tüketici gibi KOBİ dünyasında da teknolojinin onları etkilediğini düşünüyoruz. Onların, teknolojiden nasıl etkilendiklerini, neler hissettiklerini düşünüyoruz, bu okumayı yapabiliyoruz. Teknolojinin biz aslında üç temel dinamiği değiştireceğine inanıyoruz. İnsanları, toplumları ve iş dünyasını değiştirecek potansiyele sahip. İnsanlar; mobil genişbant ya da yeni teknolojilerden daha fazla cihazla internete bağlanıp, bunların günlük hayat ve iş yaşantılarını daha çok değiştirmesini bekliyor. KOBİ’leri ya da iş dünyasını ele aldığımızda da iş dünyası verimliliğini artırıcı, ona hız ve ivme kazandırıcı teknolojileri, işine adapte etmekten mutlu olacaktır. Öte yandan biz, yeni nesil teknolojilerde daha yeni iş fırsatları doğacağını düşünüyoruz. Telekom sadece eğlence ve iletişim sağlamanın ötesinde eğitim, sağlık, enerji gibi sektörlere doğrudan fayda sağlayacak bir niteliğe büründü. Bu sektörlerde KOBİ’ler; telekomu kendilerini geliştirici kaldıraç olarak kullanabilirler.

Bilişimi ufuk olarak gören girişimcilerin şu dönemde tartıştığı konu; internet mi, mobil mi konusu. Bu araştırma bunun cevabını veriyor mu?

Aslında araştırma şunu gösterdi; kullanıcılar ve potansiyel kullanıcılar ikisini birbirini tamamlayıcı unsurlar olarak görüyor. Birini diğerine tercih edip, diğerini terk etme eğiliminde değiller. Mobil internetin onların çeşitli ihtiyaçlarını, sabit internetin ise onların farklı ihtiyaçlarını karşıladığını düşünüyorlar. Bizce de yakın gelecekte birisi diğerini yok etmeyecek. İkisinin de birbirini zenginleştirerek, tamamlayacağına inanıyoruz.

Araştırmayı yaparken iş yerlerine de gittiniz. Onların beklentileri nedir?

İş dünyasındaki insanlar, bir kere telekomu sadece bir eğlence altyapısı olarak değil de onların günlük iş rutinlerini hızlandıran, onlara daha iyi gelir getirici ama maliyetlerini de düşüren bir sistem olarak görmek istiyorlar. Bu noktada telekomdaki altyapısında kurulacak doğru servisleri bekliyorlar. Yani iş dünyasındaki insanlar doğru güvenlik çözümü bekliyor, doğru lojistik çözümü bekliyor, telekomdan ki, onların gelecekteki taleplerini karşılayabilsin.

“Telekom artık topluma gözle görülebilir katkılar sunmaya başladı”

Özellikle KOBİ ölçeğindeki işyerlerinde; sosyal ağlar ve bilinen mail adreslerinin kullanılmasına karşı yasakcı bir tutum sözkonusu. Araştırmanız; firma yöneticilerinin teknoloji kullanımı ve iletişim konusundaki bu yaklaşımlarını gözden geçirmeleri konusunda ipuçları veriyor mu? Bu yaklaşımları nasıl yorumluyorsunuz?

Aslında burada yasakları tartışmaktan ziyade, yapmamız gereken bence şu; telekom artık topluma gözle görülebilir katkılar sunmaya başlıyor. Yani mobil araç takip sistemlerinden, mobil sağlık sistemlerine işverenin verimliliğini ve işveren sahiplerinin gelirlerini artırabilecek bu sistemler, bence telekoma ve ona uzak duranları oraya doğru yakınlaştıracak. Tabii ki de içerik dünyası başka bir dünya. Bence bizim kapsamımızın tam da ortasında değil ama şuna biz inanıyoruz: Telekom yeni servislerle artık direkt yeni alanları adresliyor. Daha fazla gelir, daha fazla iş hızı, daha fazla istihdam yaratıyor. Bundan herkes faydalanacaktır.

Yani, firma yöneticilerine şunu şöyleyebiliyor muyuz? Çalışanının sosyal ortamda etkin olmasından hiç korkmasınlar, onu işlerine katkı olarak yorumlasınlar…

Bence telekomla barışık olan insanlar ve teknolojiyi özümseyen şirketler gelecekte başarılı olacaktır. Hem daha çok gelir elde edecektir, hem de mevcut işini daha verimli yapacaktır.

Ericsonn çeşitli teknolojik ürünler sunuyor. KOBİ’ler için ne tür altyapılar hazırladınız?

Güvenlik, sağlık ve eğitim çözümlemelerimiz aslında finans, enerji, ulaşım gibi sektörleri adresleyen çözümlerdir. Daha da ötesi altyapının üstüne ihtiyaca göre konumlayabildiğimiz sistemlerle, onların yazılım ihtiyaçlarını doğru servislerle adreslemeyi düşünüyoruz. KOBİ’lerimize güvenlik, eğitim, sağlık, lojistik, perakende sektöründe, ihtiyaçlarına uygun, kişiye özel, terzi biçimi çözümler üretebilecek kabiliyetteyiz.

Şunu söyleyebilirim; gelişen yeni telekom teknolojileri onların hem daha çok kâr etmelerini sağlayacak, hem işlerini mobilize edecek, hem de maliyetlerini optimize edecektir. Onlara; telekom ve teknolojiye güvenin, takip edin ve işinizi bu platforma taşımaya çalışın, diyorum.

Ericsson, telekom pazarındaki kullanım alışkanlıklarını araştırdı, beklentileri iş ortaklarıyla paylaştı

Ericsson geleceğin teknolojilerini İstanbul?a taşıdı


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın