Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 11 aylık ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 16 milyar 729 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Aralık ayında da başarılı bir performans göstererek 19 milyar dolar ihracat seviyesini  yakalamayı amaçlayan UİB, 2011?e umutla bakmanın yanı sıra düşük kur ve sıcak para politikasının da kendilerini hedeflerinden uzaklaştırabileceği mesajını verdi.

Kasım ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 kayıpla bir milyar 368 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren UİB, Kurban Bayramı tatilinin bu düşüşte etkin olduğunun altını çizdi. UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, yalnızca üç günlük iş gücü kaybının 222 milyon dolarlık bir değere denk geldiğine dikkat çekerek, yine de bunun arkasına sığınmak istemediklerini söyledi.

Şankaya, Avrupa ülkeleri gibi geleneksel pazarların dışına çıkarak ihracat artışı yakaladıklarının altını çizerek, ?Ancak mevcut düşük kur ve sıcak para politikaları devam ederse ithalat daha da artacak. Geçmişte ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55?in altına düştüğünde ülkemizde devalüasyonlar yaşanmıştır. Bunların tekrar yaşanmaması için önlemler yürürlüğe girmelidir? dedi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği, Kasım ayı ihracat rakamlarını bir milyar 368 milyon dolar olarak açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 kayıp yaşanan ihracat rakamlarının Kurban Bayramı tatili girmesi nedeniyle de etkilendiğinin altı çizildi. 11 aylık ihracat rakamları dikkate alındığında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 16 milyar 729 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Geleneksel pazarlar aşıldı

UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, 11 aylık dönemde geleneksel pazarlar olan Avrupa ülkelerini aşarak ihracatlarını artırdıklarına dikkat çekti. Yeni pazarlar olarak İsrail, İran, Cezayir, Mısır gibi ülkeleri örnek gösteren Şankaya, buralarda önemli düzeyde artışlar yakaladıklarının altını çizerek, yaşanan mevcut sorunlara rağmen 2010 yılında 19 milyar dolar ihracat seviyesine ulaşacaklarına inandığını söyledi.

Değerli TL ve yüksek faiz oranlarına da dikkat çeken Şankaya, ?Aşırı değerlenmiş TL ve yüksek faiz oranları yalnızca ihracata değil, ülkemizde yapılacak yatırımlara da köstek olmaktadır. Böyle olmasa bizim de ihracatımız 20 milyar doları aşabilecekti? diye konuştu.

Sanayi yavaş yavaş eriyecek

Düşük kur ve sıcak para politikaların sürdürülmesi halinde ithalatın daha da artacağına işaret eden Şankaya, ?2010 ocak-eylül döneminde cari işlemler açığı geçen yılın aynı dönemine nazaran yüzde 233 oranında artarak 32,5 milyar USD seviyesine ulaşmıştır. 2010 Ocak-Ekim dönemi dış ticaret açığına baktığımızda ise 55 milyar USD ‘nin üzerinde bir rakam görmekteyiz. Geçen yıl ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79 iken, bu yılın Ekim ayında bu oran yüzde 63,4’e gerilemiştir. Mevcut politikaların sürdürülmesi halinde ithalat daha da artacak, ihracat ise eksi seviyelere gelecektir, bu aşikârdır.  Ülkemizde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55’in altına düştüğünde devalüasyonlar yaşanmıştır. Bu günlerin tekrar yaşanmaması için önlemlerin yürürlüğe konması gerekmektedir. Geçen yılın ?kriz yılı? olduğunu anımsarsak, dönemsel ihracat artışlarının dahi ne denli düşük seviyelerde olduğunu daha iyi kavrayabiliriz. Kalıcı çözümler üretilmediği takdirde gerek ihracat gerekse de sanayimiz yavaş yavaş eriyecektir? dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Kasım ayında yüzde 13 gerileyerek 1 milyar 164 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. OİB 11 aylık dönemde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 14 milyar 189 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği?nin (UTİB) kasım ayı ihracatı ise yüzde 6 artış ile 80,3 milyon dolara yükseldi. UTİB?in 11 aylık ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış ile 840,6 milyon doları buldu.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ise geçtiğimiz ay yüzde 8 düşüşle 38,8 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirdi. UHKİB, 11 aylık dönemde ise yüzde 7 artışla 444.2 milyon dolar ihracata ulaştı.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği?nin de (UMSMİB) kasım ayı ihracatı yüzde 31 artış ile 18,6 milyon doları bulurken, 11 aylık dönemde de yüzde 1 artış sağlanarak 160.7 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) geçen ay yüzde 5 düşüşle 4,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, yine 11 aylık dönemde geçen yılın ayni aylarına göre yüzde 8 gerileme göstererek toplamda 93,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ?diğer? başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise kasım ayında 62.2 milyon doları buldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın