Kurban Bayramı?nın kapıya dayandığı şu günlerde, kurban etinin nasıl saklanması ve yenmesi gerektiğine ilişkin bilgi bombardımanı yaşanıyor.

Özel Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, kafa karışıklığını ortadan kaldırmak amacıyla, kurban etine dair merak edilen her şeyi anlattı.

Kesilen kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyleyen Mutlu, eti dinlendirmenin şart olduğunu dile getirdi.
Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, etlerin saklanması hakkında bilgiler verdi. Etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabileceğini söyleyen Mutlu, ?Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabilirken, buzdolabında -2 derecede bir hafta saklanabilir? dedi.
Et ve et ürünlerinin çabuk bozulma riski taşıdığını belirten Mutlu, donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmalarının birtakım mikroorganizmaların üremesine imkan sağladığını kaydetti. Bu nedenle çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Mutlu, ?Hemen pişirilmeli. Kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanması gerekiyor? diye konuştu.

Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin
Kurban etinin direkt buzdolabına atıldığında lastik gibi sert olduğunu anlatan Mutlu, kas yerine et yememek için etleri parçalar halinde temiz kaplara koymak gerektiğini belirtti. Mutlu, ?Daha sonra güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Son olarak et buzdolabına kaldırılmalı? dedi.

Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmaması gerektiğini vurgulayan Mutlu, buzdolabı ısısının etin iç kısımlarını soğutmaya yetmediğini aktardı. Bu nedenle, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülebileceğini ifade etti.

Yeşillenmiş et yenilmemeli
Yeşillenme görülen kısımların kesinlikle tüketilmeyip atılması gerektiğini açıklayan Özel Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Mutlu, kurbanlık etin dayanma süresinin kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değiştiğini söyleyerek, normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gün saklanabileceğini bildirdi. Mutlu, bu sürenin kıymada genellikle 3 gün olduğunu dile getirdi.

Etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulması halinde, soğuk kasılması denilen durumun ortaya çıktığını anlatan Dr. Hayrettin Mutlu, ?Düzensiz kasılmalar nedeniyle et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sert yapı ve lezzet kaybı görülür? diyerek sözlerini noktaladı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın