Son yıllarda yaygınlaşan kredi kartları, her ne kadar biz tüketicilere borç öteleme, taksit ve indirim imkanı gibi bir çok avantaj sağlasa da, ödeyemediğimiz borçlar nedeniyle başımızı fazlasıyla ağrıtabilmektedir.
Tüketicilerin yüksek kredi kartı borçlarıyla baş başa kalmasının bir çok sebebi olabilmektedir. Bunlar, taksitli alışverişe fazlasıyla güvenilmesi, ne kadar harcandığının sık sık kontrol edilmemesi ya da borcun unutulması gibi nedenler olabilmektedir. Bunların dışında kredi kartlarının iyi tanınmaması ve takip edilmemesi de diğer önemli faktörlerdir.
Tüketicilerin kredi kartı kullanmadan önce, mutlaka kredi kartını çok iyi tanıması gerekmektedir. Hürriyetkiyasla.com?dan Yıldıray Kaya’nın yaptığı araştırmaya göre bu maddeleri şöyle sıralayabiliriz:
>> Kredi kartı faizleri, banka kredilerinin faizlerine göre çok daha yüksektir.
>> Hesap kesim tarihlerinde, 10.000 liranın altındaki tutarlarda yüzde 20 asgari ödeme tutarı belirlenmekte, sadece asgari kısmı ödenen kredi kartlarının kalan kısmına alışveriş faizi de denen akdi faiz uygulanmaktadır. Ayrıca asgari tutarın altındaki ödemelerde kredi kartları kullanıma kapatılabilir, bu durumda kartlarımız sadece para yatırımına açık olur.
>> Belirlenen asgari tutardan daha az yapılan ya da hiç ödeme yapılmayan durumlarda asgari tutar ile yapılan ödemenin farkı kadar ki miktara ayrıca gecikme faizi uygulanmaktadır.
Örnek vermek gerekirse, 1000 liralık bir borun asgari ödemesi 200 lira olmaktadır. 100 liralık bir ödeme yapıldığında, kalan 100 liralık kısıma gecikme faizi uygulanmaktadır. 800 liralık normal borca ise alışveriş faizi uygulanmaktadır.
>> Kredi kartı faizleri son ödeme tarihinde bir kere de hesaplanmakta ve bu nedenle geri dönüşü olmamaktadır. Bir gün geç yapılan kredi kartı ödemeleri bile bize bir aylık hesaplanan gecikme faizi ve alışveriş faizi olarak geri dönmektedir. Örneğin 15 Ekim?de kesilen bir hesabın son ödeme tarihi 25 Ekim olmakta, bu ana kadar ki faiz 25 Ekim gecesi hesaplanmakta ve 26 Ekim?de yapılan ödemeler de faiz hesaplanmış bulunmaktadır.
>> Nakit çekimlerde, hesap kesim tarihine kadar beklenilmemekte, geçici olarak günlük alışveriş faizi uygulanmakta, böylece borcun tamamı ödense bile nakit çekim faizi alınmaktadır.
>> Taksitli alışverişlerde, kredi kartı limiti alışveriş tutarı kadar düşmekte, sonrasında ise ödeme yapıldıkça limit artmaktadır. Bu tutara gecikme faizi ya da alışveriş faizi uygulanmamaktadır.
Kredi kartı faizler üst limitleri Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Genel olarak piyasa da kredi kartları bu faiz oranının altına inmemektedir. Kartlardan, kart çeşitlerine göre yıllık ücret talep edilebilmektedir.
Merkez Bankası’nın 1 Ekim tarihinde belirlenen son kredi kartı faizleri; aylık azami akdi faiz oranı: yüzde 2.44, aylık azami gecikme faiz oranı: yüzde 2.94?dür.
Unutmamalıyız ki kredi kartı ile alışveriş yapmadan önce, hesap kesim tarihi ve son ödeme tarihi hakkında bilgi sahibi olmalı, bu günleri geciktirmemeli, birden fazla kredi kartı kullanım durumunda hesap kesim tarihlerimizi bankamızı arayarak belirlemeli ve özellikle yıllık ücretler hakkında bilgi sahip olmalıyız.
Kredi Kartı Yıllık Ücretleri İçin Tıklayınız
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.