İş dünyası, TOBB 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası?nda 81 ilin ticaret, sanayi, denizcilik gibi temel sektörlerinin sıkıntılarıyla, bunlara yönelik çözüm önerilerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, şuraya katılan bakanlara ve bürokratlara iletme imkânı buldu. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şura sonrasında yapılan basın toplantısında, küresel krizden çıkarak büyük bir yarışa giren Türkiye’nin, gelecek dönemde hedeflerinin çok büyük olduğuna işaret etti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası sona erdi. Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı bölümü yaklaşık 2.5 saat süren şuranın ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
Hisarcıklıoğlu, basın toplantısında, 81 ilin ticaret, sanayi, denizcilik gibi temel sektörlerinin sıkıntılarıyla, iş dünyası olarak bunlara yönelik çözüm önerilerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, şuraya katılan bakanlarla bürokratlara iletme imkanı bulduklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, geçmişten bu yana Türk iş dünyası olarak, düzenlenecek şuralarda hükümet üyeleriyle bir araya gelip, dertlerini iletme arzusunda olduklarını hatırlatarak, bugün yapılan 6. şurada bu imkana kavuştuklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, bundan dolayı Başbakan Erdoğan’a teşekkür etti.
Şurada 7 bölge, üç büyük il ile 5 konsey bazında ve ana sektörler itibarıyla yaşadıkları sorunları ele aldıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu konuda oda ve borsa başkanlarına yaptıkları çalışmadan dolayı da teşekkür etti.
Şurada ele alınan konular ve yapılan konuşmaların ilgili bakanlıklara kısa sürede iletileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, küresel krizden çıkarak büyük bir yarışa giren Türkiye’nin gelecek dönemde hedeflerinin çok büyük olduğuna işaret etti. Başbakan Erdoğan’ın, 2023 yılı için dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefini Türkiye’nin önüne koyduğunu anımsatan
Hisarcıklıoğlu, ”Dinlenmeye, vakit kaybetmeye zamanımız yok. Burada kamu özel sektör işbirliğine, 72 milyon halkın mutluluğu ve refahı noktasında Türk iş alemi olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ve bunun için de yapılması gerekenleri ilettik ve biz tekrar katılımcı demokrasi anlayışından dolayı bu fırsatı verdiği için Sayın Başbakan’a teşekkür ederiz” dedi.
Başbakan Erdoğan: ?Bugün girişimcim farklı bakıyor?
Başbakan Erdoğan ise konuşmasında Şurada 15 kişiyi dinleme fırsatı bulduklarını ifade ederken, ”15 arkadaşım bizlere Türkiye’nin şu anda bulunduğu durumun adeta bir röntgende arzını yaptılar. Neler yapmamız gerektiği noktasında birlikte ufuk turu yaptık” diye konuştu.
Tüm bu süreci Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, ekonomiyle ilgili milletvekilleri, teknokratlar ve bürokratlarla izlediklerini anlatan Erdoğan, gerekli notları aldıklarını ve ilgili birimleri çalıştırarak ne gibi adımlar atacaklarını belirleyeceklerini ifade etti.
”Şurada güzel bir Türkiye fotoğrafı çekilmiş oldu” diyen Erdoğan, her fırsatta reel sektörle bir araya geldiklerini, sorunları dinlediklerini ve her adımlarında reel sektörle istişare etmeye çalıştıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, bugün de toplu halde reel sektörle bir araya geldiklerini, tüm temsilcileri, oda ve borsa başkanlarını dinleme fırsatı bulduklarını anlattı.
”İş dünyamız felaket tellallarına kulak asmadı”
Türkiye’nin her alanda değişim ve dönüşüm süreci yaşadığını vurgulayan Erdoğan, bunun ciddi yansımalarının her sektörde görüldüğünü belirtti. Erdoğan, bu ciddi yansımaların küresel finans krizinin Türkiye’yi teğet geçtiğinin göstergesi olduğunu ifade ederek, ”Türkiye yere sağlam basan ve dünyanın da ‘siz bu başarıyı nasıl elde ettiniz’ demek zorunda olduğu süreç yaşadık” dedi.
Erdoğan, küresel krizin başladığı 2008 yılının sonlarında sıkça felaket senaryolarının yazılması nedeniyle iş dünyasının ciddi tereddütler yaşadığını dile getirerek, ”Hükümet olarak bu tereddütleri kaldırmak için yoğun seferberlik ilan ettik. Küresel krizin en az ölçüde Türkiye’yi etkileyeceğini, çok açık ve net söyledik. Nitekim özel sektörümüz, iş dünyamız tüm bu felaket senaryolarına, felaket tellallarına kulak asmadı ve kriz sürecini fırsata dönüştüren girişimcilerimiz de oldu” diye konuştu.
Girişimcilerin yatırımlarının açılışlarına katıldığını anlatan Erdoğan, küresel yabancı ortaklarla Balıkesir’deki doğalgaz çevrim santrali ve Sabiha Gökçen’de motor fabrikası kurulmasının Türkiye’nin de küresel bir aktör olduğunu gösterdiğini söyledi.
Sabiha Gökçen Havalimanı’na ikinci pist yapılması çalışmalarının devam ettiğini ve 2011’in ilk çeyreğinde ihale yapılabileceğini belirten Erdoğan, ikinci pistin yapılmasıyla Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında ”slot” vermede yaşanan sıkıntıların aşılacağını bildirdi.
”Sorunları rahat aşma imkanı yakaladık”
Başbakan Erdoğan, şuraya katılan iş adamlarında büyük bir memnuniyet gözlemlediğini belirterek, şöyle konuştu:
”İş adamlarımız büyük coşkuyla, heyecanla, umutla işlerine sarılmış durumdalar. Elbette sorunlar var. Sorunlar sıfırlanmış diyemem, böyle bir iddiada da bulunmadım. Mevcut sorunlar aşılamayacak sorunlar değil. Artık sorunları daha rahat aşma imkanını yakaladık. Dile getirilen sorunlar, hamdolsun ki, 8 yıl öncesinin sorunlarından bugün çok farklı. Artık olayı daha farklı gören konumdayız. İş adamlarımızın dünyayı tanımaları ve dünyayla olan rekabet anlayışları da değişti. 8 yıl önce farklı bir bakış vardı ama bugün daha farklı bir özgüvenle dünyaya da, ülkeme de farklı bakan bir girişimcim var. Yani şu anda ayar yapılan veya ayar alan değil, ayar yapan iş adamı var. Bundan iftihar ediyorum.
Daha minimal sorunların dile getirildiğini gördüm. Türkiye’nin on yıllardır ayağına pranga olan sorunların büyük oranda gündemden çıktığını görüyoruz. İnanıyorum ki bugün dile getirilen sorunlar da önümüzdeki süreçte aşılacak, gelecekte çok daha farklı konuları konuşuyor olacağız.”
Ulaştırma alanındaki yatırımların ekonominin canlanmasına büyük katkı sağladığını gördüklerinin altını çizen Erdoğan, taşımacılıkta daha ucuz maliyet, ülkenin birçok yerine havayoluyla ulaşılabilmesi gibi gerekçelerin talepleri artırdığına işaret etti.
Altyapı yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayan Erdoğan, iktidara gelmeden önce açıkladıkları 15 bin kilometre duble yol hedefinin ne kadar haklı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye’nin denizcilikte de çok farklı konuma geldiğini belirten Erdoğan, Türkiye’ye yoğun bir şekilde marina yapıldığını ve marina zincirlerine soyunan Türk girişimcilerin olduğunu ifade etti.
Gazetecilerin soruları
Basın toplantısında daha sonra gazetecilerin soruları yanıtlandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yeniden yapılandırmaya dönük çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine, söz konusu çalışmanın araya Kurban Bayramı’nın girmesi nedeniyle birkaç hafta içerisinde açıklanacağını söyledi.
Ulusal İstihdam Strateji Planı ile ilgili soru üzerine de Babacan, istihdam paketinin, içinden çok acil ve hemen atılabilecek adımların daha küçük bir paket haline getirilerek yakında TBMM’ye sunulacağını belirtti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ”Sosyal güvenlik primindeki 5 puanlık indirime benzer bir uygulamanın yapılmasını istediği”nin hatırlatılması üzerine de 5 puanlık bir indirim talebinde bulunmadığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, istediğinin geçmişte olduğu gibi vergisini zamanında ödeyenlere ilave yapılan 5 puanlık indirim gibi teşvik edici birtakım tedbirlerin alınmasına ilişkin olduğunu bildirdi.
Soruların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hisarcıklıoğlu’na gümüş bir tabak ile elişi çini bir sürahi hediye etti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.