Konut kredileri talebi artıyor. Peki ekonomik göstergeler, konut fiyatları, kredi faizleri ne durumda? Kredi almak için uygun bir dönemde miyiz? Bu soruların cevaplarını ve gelecek dönem beklentilerini Hürriyetkiyasla.com?un uzman kadrosu ile yapmış olduğu görüş ve yorumlarını bulacağınız, uzmanlar konut kredisi rehberini incelemeden kredi kullanmamanızı öneriyor.

Genel ekonomik göstergeler
2010?nun 2. çeyreğinde de, Türkiye ekonomisi büyüme konusunda beklentileri aşarak yüzde 10,3?lük bir büyüme göstermiştir. (TÜİK) Yılın ilk yarısındaki bu performansla birlikte yıllık büyüme hedefine ulaşılmasının beklenmesi, geçen döneme göre işsizlikteki yüzde 3,2?lik düşüş, yıllık bütçe açığının daralması neticesinde tüketici güven endeksini kriz boyunca hiç olmadığı kadar yükseltmiştir.

Merkez Bankası ?Banka Kredileri Eğilim Anketi? sonuçlarına göre ise bu dönemde konut kredilerinde uygulanan koşul ve kurallardan (faiz dışı ücretler, faiz oranları, kredi miktarı, vade, teminatlar ve taahhütler) hiçbirinin sıkılaştırılmadığı aksine standartları gevşetme eğiliminin devam ettiği söylendi.

Konut piyasası ne durumda?
Konut piyasasında esen olumlu hava, beklentilerdeki iyimserlik ve artan tüketici güveni konut kredilerindeki talebi de etkilemiş, kullandırılan konut kredisi Ağustos Ay?ında 51 milyar TL?ye ulaşmıştır. Gerçekten de konut kredisi faiz oranlarının düşük seyretmesi ve vade seçeneklerinin uzaması tüketiciyi konut kredisine yönlendirmiştir. Konut fiyatlarındaki durgunluk ve tüketicilerin konut alma eğiliminin artması ise konut kredilerindeki artışın ileride de süreceğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Üstelik 2. çeyrekte Türkiye genelinde konut satışlarının geçen döneme göre artmış olmasına karşılık, bu artışın hala kriz öncesindeki seviyeleri yakalayamaması, önümüzdeki dönemde de konut kredi taleplerinin artarak devam edeceğini göstermekte. (Gyoder; Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 2010?dan yararlanılmıştır.)

Konut kredisi talebi arttı mı?
Peki tüm bu iyileştirmeler sonucu konut kredi taleplerinde gerçekten bir artış gözlemlendi mi? TBB verilerine göre sadece 2. Çeyrekte konut kredileri kullandırılan kişi sayısı bir önceki döneme göre artarak 108.017?ye yükselmiştir. HürriyetKıyasla.Com üzerinden yapılan konut kredileri başvuruları da bunu doğrular nitelikte: Eylül Ayında yapılan konut kredisi başvuruları toplam kredi başvurularının yüzde 10?nu oluşturuyor. Konut kredilerinde en çok 60.000 TL tutarında kredi arayan kullanıcılar 120 Ay vadeye ise sıcak bakıyor.

Son çeyrek konut almak için uygun mu?
Ekonomide kriz öncesine dönüşün hızlanması ve yeni konut projelerinin başlaması konut piyasasında bir canlanma yaşanacağının habercisi olabilir. Ekonomik büyüme hedeflerinin tutması, tüketici güven endeksinin artması, konut kredilerindeki faizlerin düşük seyretmesi, vadelerin uzatılması, bankaların kar marjlarını düşürmesi ve konut fiyatlarındaki durağanlığı da buna eklediğimizde rahatlıkla konut almak için uygun bir dönemde olduğumuzu söyleyebiliriz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın