Dünya Bankası; özellikle etkili sonuçlar elde edilen, sağlık sektörü reformundan elektrik arz güvenliğinin iyileştirilmesine ve kamu mali yönetiminin güçlendirilmesine kadar etkileyici bir dizi kararı desteklediğini açıkladı.
Dünya Bankası’nın tespitine göre; çeşitlilik sergileyen ekonomisi, Avrupa?ya yakınlığı ve Avrupa pazarları ile entegrasyonu, AB katılım çıpası ve uzun vadeli bir sağlam ekonomik yönetim ve yapısal reform performansı; Türkiye?nin uzun vadeli beklentilerinin itici güçleri olarak ifade edildi. Hem ticaret hem de finans kanalları yoluyla Türkiye?nin dünya ekonomisi ile yüksek derecede entegrasyonu, ülkeyi ekonomik resesyon etkilerine karşı kırılgan hale getirdi ve 2009 yılında ekonomisi yüzde 4,7 küçüldü. Ancak, ekonomi artık toparlanarak kriz öncesi düzeylere geldi ve 2010 yılında büyümenin yüzde 7?ye ulaşması bekleniyor. Bu tespitlerden yola çıkan Dünya Bankası, bir dizi proje ve analitik çalışma yoluyla Türkiye programını desteklerken KOBİ’leri de unutmadı. Dünya Bankası, İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi (EFIL) dizisi ile KOBİ’lere daha uzun vadeli finansman olanakları sağlıyor.
İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi (EFIL) dizisi
Dünya Bankası yetkililerinin açıklamasına göre, banka tarafından desteklenen hedef şirketlerin ihracatları EFIL II kapsamında yüzde 117, EFIL III kapsamında ise yüzde 95 artarken, buna karşılık Türkiye?deki ortalama artış yüzde 81 oldu. Devam etmekte olan EFIL IV için sonuç verileri ise yakın zamanda açıklanacak.
EFIL III katılımcı şirketlerinin ihracatları 2005 ve 2008 arasında reel bazda yüzde 10,4 artarken, karşılaştırma yapılan şirketler için artış oranı yüzde 0 oldu. EFIL III şirketlerinin satışları yüzde 11,7 artarken, karşılaştırma yapılan şirketlerin satışları yüzde 6,2 arttı. EFIL III şirketlerinin istihdamı yüzde 8,9 artarken, karşılaştırma yapılan şirketlerdeki artış oranı yüzde 2,5 oldu.
EFIL III katılımcı şirketlerinin yeni ürünler geliştirme (yüzde 58?e karşı yüzde 29), çevresel yönetimi iyileştirme (yüzde 79?a karşı yüzde 47), maliyetleri düşürmek için yeni teknolojiler kabul etme (yüzde 88?e karşı yüzde 61), yeni pazarlara ihracat yapma (yüzde 69?a karşı yüzde 48) ve müşteri tabanlarını genişletme (yüzde 79?a karşı yüzde 58) olasılıklarının daha yüksek olduğu tespit edildi.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) kredisi
Doğu ve iç bölgeler gibi yetersiz hizmet verilen bölgeler üzerinde odaklanarak, Türkiye genelinde 500 şirkete orta vadeli finansmana erişim olanağı sağlandı. Katılımcılar arasında; matbaacılık, plastik işleme, turizm ve gıda işleme sektörünün de bulunduğu 20?den fazla sektördeki KOBİ’ler bulunuyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.