21. Uluslararası Zücaciye & Hediyelik Eşya ve Elektrikli Ev Gereçleri Fuarı (Züchex), Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından, Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Fuarın açılışından önce basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Çağlayan, fuarlar konusunda KOSGEB’le görev ayrımları olduğunu; KOSGEB’in iç fuarları kendilerinin ise dış fuarları desteklediğini ifade ederek, ”Bana göre yanlış. Fuarın içi dışı olmaz. Biz bunu Sanayi Bakanı’mızla görüşürüz; ya KOSGEB’i de aynen bu mantığa getirelim, KOSGEB’in bütçesini, desteğini de böyle yapalım. Bu fuara ben yurt dışında nasıl destek veriyorsam burada da destek vereyim. Buraya gelen sadece fuarı gezip gitmiyor, turizme de hizmet ediyor” dedi.

İhracatçı rekabetçi bir kur düzeyi istiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise fuarın açılışında konuştu. Züccaciye sektörünün 2 milyar dolarlık iş hacmi olduğunu ve 21. Zuchex Fuarı’na 420 firmanın katıldığını hatırlatan Büyükekşi, ihracat cephesinden güzel haberler vermelerine rağmen ciddi problemler yaşadıklarını söyledi. “Her gün daha da güçlenen bir TL ile ihracat yapmak zor. Rekabetçi bir kur düzeyini sürekli talep ediyoruz. Bu konuda sorumlu olan tüm kurumlarla yakın bir işbirliği içindeyiz. İhracatçının ihtiyaç duyduğu rekabetçi kur desteği için taleplerimizi her platformda iletiyoruz.  İhracatçımızın her türlü sorununu çözmek için yoğun bir gayret içindeyiz. Biliyoruz ki, ihracatçımızın başarısı ülkemizin başarısıdır” görüşünü dile getiren TİM Başkanı, “Ülkemiz gelişiyor, ülkemiz büyüyor. Bu yılın ilk ilki çeyreğinde ülkemiz ortalama yüzde 11 büyüdü. İşsizlik azalıyor. Türkiye ekonomisi, krizden önceki en yüksek üretim düzeyine 2008 yılının ikinci çeyreğinde ulaşmıştı. Bu senenin ikinci çeyreği itibari ile 2008 yılı ikinci çeyreğinin üzerinde bir üretim düzeyine ulaştık. Aynı şekilde kriz dönemindeki iş gücü kayıplarını telafi ettik ve üzerinde 1,3 milyon kişi daha istihdam yarattık. Türkiye kendi bölgesinde ve Avrupa ülkeleri arasında ayrı bir başarı hikayesi gösterdi. Krizin başlangıcında diğer gelişmiş ülkeler gibi üretimde ve istihdam da gerilemeler yaşadı. Ama onlardan farklı olarak büyük bir başarı hikayesi ortaya çıkardı. Ayrıştı. Kredi notlarını artırdı. Yüksek büyüme kaydetti. Bir zamanlar Avrupa?nın hasta adamı iken şimdi Avrupa?nın tek sağlıklı adamı olduk. Bu başarıyı ihracata  ve dinamik büyük iç piyasamıza borçluyuz” dedi.

Büyükekşi, “İhracat üretimin ve yeni yatırımların motoru olarak büyümeyi tetikliyor. İstihdam artışını sağlıyor. Tüm dünya değişiyor. İhracatçıda yeni dengeleri görüyor. Yeni dengelere göre kendini konumlandırıyor. Pazarını çeşitlendiriyor. Ürününü farklılaştırıyor. Müşterisine verdiği hizmeti çeşitlendiriyor. Kendi markası ile satış yapıyor. Kendi tasarımını ve modasını geliştiriyor. Bu fuarda da görüldüğü gibi, aktif bir şekilde pazarlama yapıyor. Bunlarda ülkemizin ihracatına artış olarak yansıyor. Türkiye?nin ihracat performansı iki haneli artmaya devam ediyor. Bu yılın sonunda 111 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız. Eğer Avrupa ekonomileri de bizim performansımızın yarısını göstermiş olsalardı muhtemelen bizim ihracatımız 115 milyar doları da aşardı. Tüketici talebi zayıf bir Avrupa ihracat artışımızın daha da büyük olmasını engelliyor” diye konuştu.

Gümrüksüz gelen ürünler satılıyor

Zücaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Ertuğrul Erdoğan ise sektörün sorularını dile getirdiği konuşmasında, sınır ticareti adı altında gümrüksüz gelen ürünlerin İSTOÇ’ta bol miktarda satıldığını, işin siparişe dönmüş durumda olduğunu, bu durumun haksız rekabete yol açtığını belirtti. Fransa’da Türk ürünleri için ihtisas gümrüğü uygulaması başladığını ifade eden Erdoğan, porselen sofra mutfak eşyalarında tarife dışı engeller bulunduğuna anlattı ve pasaportla ilgili yaşadıkları sorunları dile getirdi.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki de sektörün Türk ekonomisine 2 milyar dolarlık katkı sağladığını, sektörün ağırlıklı ihracatının Ortadoğu’ya kaydığını ifade etti. Fuar 27 Eylül tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın