Bandırma Ticaret Borsası tarafından yaptırılacak hububat depolarının temel atma töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, bu alanda lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları ile iki önemli adım attıklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, ”Eğer bu anlayışı yerleştirebilirsek, bu işi usulüne uygun yaparsak dünyayı besleriz” dedi. Dünyanın en büyük 8. tarım alanına sahip olduğumuzu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ?Pek çok üründe dünyanın ilk 5 üreticisi arasındayız, ama hiçbir ürünün fiyatını ve pazarını belirleyemiyoruz” ifadesini kullandı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasında tarımı gerçek anlamıyla, hakkını vererek yapabilen ender şehirlerden biri olan Bandırma’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Bandırma’nın hem tarımı profesyonel bir sektör haline getirebilmiş hem de yetiştirdiği tarım ve hayvancılık ürünlerini, sanayi ürününe dönüştürerek, üretilen katma değeri fazlasıyla artırabilmiş bir kent olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, tarım ürünün yetiştirilmesindeki kalite kadar, saklama koşullarındaki kalitenin de son derece önemli olduğunu vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, depolanamayan, uygun koşullarda saklanamayan ürünlerin, her zaman ederinin çok altında pazarlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

”Depoculuk alanında yapılan bu büyük yatırım, büyük bir vizyonun, kaliteli hizmet anlayışının göstergesi. Aslında tarıma yapılan yatırım, bereketli yatırımdır. Ama biz yıllarca tarımı anam, babam usulle yaptık. Profesyonel, yüksek katma değer üreten bir sektör gibi görmedik. Verimli topraklarımız olmasına rağmen yıllarca Türkiye tarımda kendi kendine yeten ülke dedik. Ne ürettiğimizi ne kadar ürettiğimizi bile bilmeden bu sloganla yaşadık.

Bilinçli tarımı ülke çapında yaygınlaştırmalıyız

Dünyanın en büyük 8. tarım alanına sahibiz, pek çok üründe dünyanın ilk 5 üreticisi arasındayız. Ama hiçbir ürünün fiyatını ve pazarını belirleyemiyoruz. Toplam tarım ürünü ihracatımız 11 milyar dolar. Hollanda, Konya büyüklüğünde, tarım alanı bizimkinin 30’da 1’i. Tarım ürünü ihracatı 56 milyar dolar. Amerika’da tarımda çalışanlar, nüfusun yüzde 1’i. Ama ürettikleri ürünün toplam değeri 227 milyar dolar. Milyon değil, milyar dolar. Neden, çünkü ürün planlamasını yapmışlar, arazileri toplulaştırmışlar, lisanslı depoculuğu geliştirmişler. Yani tarımı profesyonelleştirmişler ve tarım ürününü sanayi ürününe dönüştürmüşler. Sevinerek görüyorum ki, bu bilinç ve yetenek Bandırma’da yerleşmiş. Bunu ülke çapında yaygınlaştırmamız gerekiyor.”

TOBB olarak, bu alanda iki önemli adım attıklarını, bunların lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsası olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ”Eğer bu anlayışı yerleştirebilirsek, bu işi usulüne uygun yaparsak dünyayı besleriz” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın