Yeditepe Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğinde yürütülen bilimsel araştırmalar sonucunda geliştirilen biyolojik (mikrobiyal) gübrenin buğday ve arpa ekim alanlarındaki ürün kalitesi ve verimine olan etkisi 16 Eylül 2010 Perşembe günü Erzurum Atatürk Üniversitesi?nde düzenlenen Tanıtım Gününde tüm kamuoyu, basın – medya kuruluşları, üretici ve bilim insanları ile paylaşıldı.

2010 yılında tamamlanan projenin Türkiye sonuçları ulusal ve uluslararası basın aracılığı ile bilim dünyasına ve üreticilere duyurulmak üzere düzenlenen tanıtım günü programı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak?ın açılış konuşması ile başladı. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin tarafından yapılan proje bilgilendirme sunumunda, Türk bilim insanları tarafından hazırlanan biyolojik gübrenin, proje kapsamında test edilen potansiyel biyolojik gübre adayları arasında en başarılı bulunan biyolojik gübre olduğu vurgulandı. Prof. Dr. Şahin konuşmasında,  biyolojik gübrenin kullanım yararlarını üç madde ile sıraladı: Global ısınmanın nedeni olan sera gazlarının ortadan kaldırılması için çözüm olacak teknolojinin geliştirilmiş olması, bitkisel üretimde kimyasal gübreye olan ihtiyacın ortadan kaldırılması ve organik tarım için ihtiyaç duyulan alternatif girdi teknolojisinin geliştirilmiş olması.

Sunumların ardından yapılan Atatürk Üniversitesi Araştırma Çiftliği’ndeki arazi ziyaretinde biyolojik gübre ile üretilen arpa ve buğday demonstrasyonu yapıldı. Arazi gezisine Erzurumlu’ların ve üreticinin ilgisi yoğundu.

Türkiye?nin de içerisinde yer aldığı 9 farklı ülkeden (Türkiye, İngiltere, Avusturya, Almanya, Fransa, Belçika, İsrail, Brezilya ve Şili) bilim insanının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu ?STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297; Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat? Rhibac projesi 4 yıl süreyle (2006-2010) Atatürk Üniversitesi Araştırma Çiftliği’nde yürütüldü.  Bu projede Türkiye adına Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ülkesel koordinatör olarak, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş ve Prof. Dr. Metin Turan, Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Ramazan Çakmakcı ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Medine Güllüce yardımcı araştırıcı olarak yer aldı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın