Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması, ?2010 Haziran Dönemi Sonuçlarına (Mayıs, Haziran, Temmuz 2010)? göre, Türkiye’de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 802 bin kişilik artış ile 71 milyon 307 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 859 bin kişi artarak 52 milyon 503 bin kişiye ulaştı. Bu yılın Haziran döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puanlık artışla yüzde 50 olarak gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK?in açıkladığı Haziran ayı istihdam rakamları ile ilgili bir açıklama yaptı. TİM Başkanı Büyükekşi yaptığı açıklamada şunları belirtti:
?Türkiye ekonomisi son derece parlak bir performans gösteriyor. İhracatımız çift haneli artıyor, ekonomimiz çift haneli büyüyor. Bunun istihdama yansıması da pozitif oluyor.
İhracatçı Eğilim Anketlerinde ihracatın istihdam yaratacağını görmüş ve kamuoyu ile de paylaşmıştık. Ortaya çıkan gelişmeler bizi doğruluyor ve memnun ediyor. TÜİK rakamlarının da ortaya koyduğu gibi Türkiye?de bir yıllık dönemde 1 milyon 541 bin kişi işe yerleşti. Son derece önemli bir gelişme de, sanayi sektörünün son bir yıl içinde 563 bin yeni istihdam yaratmasıdır.
İşsizlik oranının yüzde 13,0?dan yüzde 10,5?e inmesi kadar önemli başka göstergeler de var. Türkiye ekonomisi iş gücüne katılımdan daha fazla istihdam üretmeyi başardı. İşsiz sayısındaki gerilemenin sürekli olması için ihracatın ve büyümenin aynı hızda devam etmesi gerekiyor.
2010 yılı rakamlarını 2009 ve 2008?in aynı ayları ile karşılaştırdığımızda, ekonomimizin Haziran 2008?deki istihdam rakamı olan 22 milyon 111 bin kişinin üzerine 1 milyon 377 bin kişi daha istihdam etmeyi başardı. Bizi dünyadan ayrıştıran gelişme de bu oldu.
Türkiye için çok önemli bir gösterge de iş gücüne katılımın yüzde 50 seviyesine gelmiş olmasıdır. İş gücüne katılımın artması ve istihdamın artması ile beraber ekonominin hacmi ve rekabet gücü de artmaktadır.
Hem temel işgücü göstergeleri hem de mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücü göstergeleri, Türkiye?de krizin bittiğini teyit ediyor. Bu rakamlar, ihracatta yaşanan hızlı toparlanmanın ülke ekonomisine istihdam olarak da yansıdığını net bir şekilde ortaya koyuyor.?
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.