Yeditepe Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğinde yürütülen bilimsel araştırmalar sonucunda geliştirilen biyolojik (mikrobiyal) gübrenin buğday ve arpa ekim alanlarındaki ürün kalitesi ve verimine olan etkisi 16 Eylül 2010 Perşembe günü Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Çiftliği deneme alanlarında tüm kamuoyu, basın – medya kuruluşları, üretici ve bilim insanları ile paylaşılacak.

Türkiye?nin de içerisinde yer aldığı 9 farklı ülkeden (Türkiye, İngiltere, Avusturya, Almanya, Fransa, Belçika, İsrail, Brezilya ve Şili) bilim insanının ortaklaşa hazırladığı ve sunduğu ?STREP FP6-FOOD-CT-2006-036297; Rhizobacteria for reduced fertilizer inputs in wheat? Rhibac projesi 4 yıl süreyle (2006-2010) Atatürk Üniversitesi Araştırma Çiftliği’nde yürütüldü. Bu projede Türkiye adına Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ülkesel koordinatör olarak, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş ve Prof. Dr. Metin Turan, Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Ramazan Çakmakcı ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Medine Güllüce yardımcı araştırıcı olarak yer aldı.

Proje kapsamında test edilen potansiyel biyolojik gübre adayları içerisinde en başarılı bulunan Türk bilim insanları tarafından geliştirilen biyolojik gübre olduğu proje ortağı ülkeler tarafından da onaylandı ve elde edilen sonuçlar başta İngiliz basını olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde haber konusu oldu.

2010 yılında tamamlanan projenin Türkiye sonuçları ulusal ve uluslararası basın aracılığı ile bilim dünyasına ve üreticilere duyurulmak üzere 16 Eylül 2010 tarihinde Atatürk Üniversitesinde Tanıtım günü düzenlenecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın