Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ağustos ayı ihracat rakamları Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı toplantıda açıklandı. Yüzde 11.4 artış yaşanan ihracatta, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı, ağustos ayında otomotivi geride bıraktı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı verilerine göre bu yıl ağustos ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 11,44 artışla 8 milyar 561 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk sekiz ayındaki ihracat ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,95 artışla 72 milyar 968 milyon dolara yükselirken, son bir yıllık ihracat 110 milyar 502 milyon dolar oldu. Ağustos ayında en fazla ihracatı sırasıyla, 1 milyar 180 milyon dolar ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon, 1 milyar 89 milyon dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ve 1 milyar 5 milyon dolar ihracat ile Otomotiv Endüstrisi sektörleri gerçekleştirdi.

Sektörel bazda bakıldığında ise, tarım sektörleri Ağustos ayında 1 milyar 162 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 13,57 pay alırken, sanayi sektörlerinin payı 7 milyar 72 milyon dolar ihracat ile yüzde 82,61, madencilik ürünlerinin payı ise 327 milyon dolar ile yüzde 3,82 oldu.

Ağustos ayında en fazla ihracat artışını yüzde 45,73 ile Tütün ve Mamulleri, yüzde 41,04 ile Madencilik Ürünleri ve yüzde 31,31 ile Kesme Çiçek sektörleri yakaladı.

Almanya gene ilk sırada

Ağustos ayında Türkiye ihracatında ilk 10 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Irak, Fransa, Rusya Federasyonu, İtalya, ABD, İspanya, BAE ve Hollanda oldu. aylık ihracat artışının tekrar çift haneli rakamlara çıktığını belirten Büyükekşi, ?Bu ay ilginç bir istatistik yaşandı. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı Ağustos ayında otomotivi geride bıraktı. Diğer bir deyişle Ağustos ayının ihracat şampiyonu hazır giyim ve konfeksiyon sektörü oldu? dedi.

İhracat ve ithalat arasında doğrudan bir bağlantı kurmak mümkün değil

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladığını hatırlatan Büyükekşi, “Bu rakamlara göre Temmuz ayında ihracat yüzde 6 artarken, ithalat yüzde 24,6 artış gösterdi. Yılın ilk 7 ayında ihracatın artış hızı yüzde 13,4?te kalırken, ithalat aynı dönemde yüzde 32,1 büyüdü. Rakamlar bazı gerçekleri işaret ediyor. Bazı kişiler diyor ki Türkiye?de ihracatın artışı ithalata bağımlıdır, ihracatın artması için ithalatın artması gerekir. Bunun böyle olmadığı rakamlardan net olarak görüyoruz. İhracat yüzde 13,4 artarken ithalat yüzde 32,1 arttı. Demek ki ihracat ve ithalat arasında doğrudan bir bağlantı kurmak mümkün değil.

Yılın ilk 7 aylık rakamlarına göre ise dış ticaret açığımız hızla büyüyor. İlk 7 ayda dış ticaret açığımız yüzde 90 büyüyerek 35 milyar dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 76?dan yüzde 65?e geriledi. Temmuz ayı ithalatına baktığımızda, en yüksek artışın tüketim mallarında ve özellikle otomotivde olduğunu görüyoruz. İçerdeki üretici rekabet edemezken ithalatta patlama yaşandı. Bu tablonun en büyük sorumlusu ne yazık ki döviz kurları” diye konuştu.

Merkez Bankası kurlarına göre 0,5 Euro + 0,5 Dolardan oluşan döviz sepetinin değerinin 2009 sonunda 1,8237; aynı sepetin Temmuz sonunda 1,7404?e gerilediğini hatırlatan Büyükekşi, “Sepetteki gerileme yüzde 4,5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde enflasyon yüzde 3 oldu. Dolayısıyla döviz kurlarının yılbaşından bu yana reel olarak yüzde 7,5 değer kaybettiğini görüyoruz. Bu da dış ticaret açığı ve ithalattaki büyük açığın sebebi net bir şekilde gösteriyor. Dış ticaret açığındaki bu artış cari açık rakamlarına da yansıyor. Yılın ilk 6 ayında cari açık yüzde 180 yükselerek 7,3 milyar dolardan 20,7 milyar dolara yükseldi” dedi.



sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın