Çevre dostu teknolojilerle enerji tüketimini önemli ölçüde azaltan Philip Morris / Sabancı (Philsa), üretim atıklarından organik gübre oluşumunu sağlayarak sürdürülebilir ve ekolojik tarıma destek oluyor. Atık yönetimi çalışmaları ile geri dönüşümde yüzde 96,3 değerine ulaşan Philsa üretim sonrasında ortaya çıkan tütün tozları, arıtma ve çimlerden oluşan 260 tonluk atığın geri dönüşümünü sağlıyor. Kompost olarak adlandırılan yöntem sayesinde elde edilen gübreler; toprak verimliliğini artırma, toprak yapısını ve niteliğini iyileştirme özelliğiyle biliniyor. Philsa, atıkların geri dönüşümü ve enerji tüketimini azaltma çalışmalarıyla Haziran ayında Ege Bölgesi Sanayi Odası Çevre Teşvik Ödülü?ne layık görülmüştü.
Çevreye duyarlı üretim ve işletim politikaları konusunu kurumsal sosyal sorumluluk hedeflerinin merkezine alan Philsa, enerji tüketimini azaltma ve atık yönetimindeki başarılı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Philsa Torbalı Fabrikası?nda 2005?ten bu yana sürdürülen enerji tüketimini azaltma faaliyetleri sayesinde atmosfere salınan karbondioksit miktarı 1.660.000 kg azaltıldı. Buna ek olarak, fabrikada üretim süreçleri sonunda ortaya çıkan tütün tozu atıkları, evsel atıklar ve arıtma tesisinden çıkan çamurlardan oluşan 260 ton atık, çiftlik gübresi ile birlikte tabi tutuldukları fermantasyon işlemi sonucunda toprak düzenleyici malzemeye çevrildi. Lisanslı tesislerde üretimi gerçekleştirilen bu malzeme tarım ve bahçecilikte toprak düzenleme maddesi olarak kullanılıyor. Toprak düzenleyici kullanılan toprakların daha verimli hale geldiği biliniyor.
Atık yönetimi çalışmaları ile geri dönüşümde yüzde 100?e yaklaşan ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltan Philsa, çevre dostu otoritelerce birçok ödüle layık görüldü. 1997 yılında Çevreted Ödülü, 2004 yılında EBSO Çevre Dostu Beratı, 2007 yılında Yeni Asır – İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Pil Toplama Kampanyası Firmalar/Kurumlar Kategorisi birincilik ödülüne layık görülen Philsa son olarak Ege Bölgesi Sanayi Odası Çevre Teşvik Ödülü?yle onurlandırıldı.
Philip Morris / Sabancı?nın çevrecilik başarısıyla ilgili Çevre, İş Güvenliği ve Sağlığı Müdürü Cihangir Tuğrul şunları söyledi:
?Philip Morris /Sabancı olarak hem çalışanlarımıza hem de iş ortaklarımıza çevrecilik bilinci aşılanmasının bir kurumsal vatandaşlık görevi olduğuna inanıyoruz. Gerek genel merkezimizdeki gerek üretim tesislerimizdeki tüm çalışanlarımız da bu bilinçle hareket ediyor. Yönetimden üretime tüm çalışanlarımız çevrecilik ve enerji tasarrufu konusunda oldukça bilinçliler. İşletmelerimizde doğal kaynakların korunması ile ilgili yapılan tasarruf, bakım, ölçme ve izleme faaliyetleri sonucunda doğalgaz ve enerji harcamalarında önemli ölçüde azalma kaydettik. Şirket olarak atık yönetimine de büyük önem veriyoruz. 260 ton atığımızın belli ölçüde karışımları ve fermentesi sonucunda elde edilen kompost sayesinde topraktan aldığımız emaneti yine toprağa iade ettik. Atıkların geri dönüşümünde 2010 yılı itibariyle yüzde 96,2?yi yakaladık, hedefimiz ise yüzde 99.?
Temiz bir çevre ve sürdürülebilir üretim için işletmede oluşan her türlü organik atığın uygun bir yerde toplanıp nemli ortamda üzeri kapatılarak bekletilmesiyle kompost oluşmaktadır. Oluşan kompost çiftlik gübresine yakın organik gübre olma özelliğiyle toprak verimliliğine katkı sağlar.
Kompost gübre kullanımının toprağa faydaları
>> Topraktaki (Zeminin) boşluk hacmini arttırır.
>> Zeminin kolay havalanmasını sağlar.
>> Zor işlenen toprakların kolayca işlenmesini sağlar.
>> Toprağın su tutma kabiliyetini arttırarak kurak mevsimlerde tuzlanmayı önler. Kompost yüksek oranlarda mineral içerdiği için gübrelemeye karşı tampon etkisi gösterir. Besin maddelerinin bitkilerce daha iyi kullanılmasını sağlar.
>> Kendi kendine yeterli humus üretmeyen bahçe, meyve, üzüm yetiştirilen tarım çeşitlerinde faydalı olduğunu göstermiştir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.