Sermaye piyasalarında çeşitliliği artıracak yeni yatırım aracı “Aracı Kuruluş Varantları” 13 Ağustos 2010 Cuma günü İMKB’de işlem görmeye başlıyor.

Yatırımcılar için yapılandırılmış yeni bir sermaye piyasası aracının işlem göreceği İMKB Varant Pazarı, İstanbul Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. İMKB Varant Pazarı’nın açılışı dolayısıyla düzenlenen toplantıya Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Deutsche Bank AG (Londra) GME-CEEMA Başkanı Murray Roos ve İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü İlhami Koç ile, finans dünyasından birçok isim katıldı.

SPK ve İMKB evsahipliğinde, Deutsche Bank ve İş Yatırım’ın desteğiyle düzenlenen toplantının açılışında konuşan Murray Roos; kendilerinin 30 yıldır varant pazarında uzmanlaştıklarını, 3 yıldır da Türkiye pazarı için çalıştıklarını belirterek, “İMKB bir vizyon sahibi olarak bu piyasayı getirdi, varant piyasasının gelişeceğine inanıyorum. Şu an dünyada 45 bin varant bulunuyor. Bir haftada 800 varant el değiştiriyor. Deutsche Bank olarak bizim bir felsefemiz var, bu ürünlerdeki çeşitliliktir. Artık perakende yatırımcılar kendilerine uygun ürünler arıyorlar. Bu pazara yatırım yapanlara, finansal konularda iyi hizmet vermeye kararlıyız” dedi. Varant pazarının son 10 yılda önem kazanmaya başladığını hatırlatan Roos, “Dünyada yıllık ciro 1 trilyon dolara ulaşmış durumda. Varantın kendisi de bir ürün ama finansal ürün olarak özel bir ürün. Birçok avantajı var. Türkiye’nin bu sektöre girmeye hazır olduğunu görüyorum” diye konuştu.

İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç ise, yüksek enflasyon ve yüksek faizin olduğu dönemde, aracı kurumların gerçek işlevlerini yapamadıklarını hatırlatarak, yüksek faizin olduğu dönemde yatırımcıların kamu kağıtları ile hisse senedine yöneldiklerini belirtti. Oysa yeni ürünlere ihtiyaç olduğunu ifade eden Koç, “Yeni ürünler gerekir. Üç dört yıldır bunlar gerçekleşmeye başladı. Vadeli İşlemler Piyasası, Gelişen Piyasalar derken şimdi de Varant Piyasası açılıyor. Yatırımcı bu ürünü kullanarak, çok daha yeni ürünler kullanacak” dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise, ihraç edilecek ilk varantların 13 Ağustos’ta işlem görmeye başlayacağını söyledi. Erkan, başlangıçta toplam dört varantla başlayıp, ikinci haftadan itibaren bu sayıyı 13’e ulaşabileceklerini açıkladı. Erkan, İMKB Kurumsal Ürünler Pazarı altında yer alan Varant Pazarı ile yatırımcıların tasarruflarını aşırı dalgalanmalara karşı koruyabilecek yeni bir finansal enstrümana ulaşacağını, aracı kuruluşların ise yatırımcılarına daha geniş bir ürün portföyü sunabileceğini belirtti. Erkan, “Likiditeye çok olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz. Şimdiye kadar kurumsal olan bu yatırım aracı, herkese açılıyor. Yepyeni bir risk yönetimiyle işlem yapılacaktır” diye konuştu.

SPK Başkanı Vedat Akgiray da, SPK’nın İMKB ve varant ihraçcıları ile birlikte, bu proje üzerinde dört yılı aşkın bir süredir çalıştığını söyledi. Yasal düzenlemeler açısından dünyadaki önemli varant piyasalarıyla boy ölçüşebilecek düzeyde bir varant piyasasını açıyor olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Akgiray, “Çok önemli bir adım bu. Umarım ki bir yere çarpmadan bir yere varır. Yoktu piyasada, düzenleyici oteritenin başında biri olarak buna çok önem veriyorum” dedi. Akgiray, bu piyasanın zamanla büyüyerek global varant piyasalarıyla mukayese edilebilir bir büyüklüğe ulaşabileceğine inandığını söyledi.

Deutsche Bank ve İş Yatırım, İMKB endekslerine ve İMKB-30 içindeki belli başlı hisse senetlerine dayalı varantları ihraç ederek bu piyasayı destekleyeceklerini açıkladılar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın