Kağıt ve doğaya bıraktığı emisyonlar hakkında pek çok yanlış anlama mevcut. Aslında kağıt sektörü, gerçekten sürdürülebilirliği yakalayabilecek birkaç sektörden biri ve biyo tabanlı yeni sanayi devriminin kalbinde yer alıyor.
Orman ürünleri endüstrisi, büyük bir dönüşüm sürecinin tam ortasında bulunuyor. Dijital medya devrimi ve gelişmekte olan pazarlardaki talep artışı gibi belli başlı yapısal değişiklikler, geleneksel inançları ve beklentileri sarstı.
Dönüşümün kapsamını iyice anlamak için, resmin tamamını görmemiz gerekiyor.
Biyo tabanlı altıncı sanayi devriminin ortasında yaşıyoruz. Bunun anlamı şu; insanların davranışlarına yeni disiplin ve güdüler yön veriyor. Günümüzde insanlar, satın alma kararlarını tamamen yeni zeminlere dayandırıyorlar. Kilit kelime, sürdürülebilirlik; ama daha geniş anlamda bir sürdürülebilirlik.
Sürdürülebilir biyoekonomi, insanların yenilenebilir enerjiyi, yenilenebilir hammaddeleri ve geri dönüştürülebilir ürünleri tercih ettikleri anlamına geliyor. Üretim sektörü için anlamı ise endüstriyel ekolojiye, başka bir deyişle çevre, ekonomi ve teknolojinin sürdürülebilir kombinasyonlarına talep olması.
UPM ? The Biofore Company
UPM, orman ürünleri endüstrisinde ?The Biofore Company? olarak tanımladığı öncü konumuyla ayrıcalıklı bir yere sahip. Biyoekonomi ve orman ürünleri endüstrisi faaliyetlerini yeni ve sürdürülebilir bir orman ürünleri endüstrisi oluşturmak üzere birleştiriyor. ?Biofore? kelimesi, ?bio? (biyo) ve ?forest? (orman) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Kelime, yalnızca ormanı değil, ileri görüşlülüğü (foresight), önde gitmeyi (front-runner) ve elbette, sürdürülebilirliği temsil ediyor. ?Biofore?, sektörün değerli geleneğini gelecekle birleştiriyor.
UPM, yeni tüketim biçimlerine, yenilikçi ürünlere ve üretim teknolojilerine dikkat ediyor. Zaten biyo tabanlı olan mevcut ürünlerine ek olarak, biyo tabanlı yeni ürünler geliştirmeye başladı.
Biyoenerjiyi ele alalım. Pek çok ülke, sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak için harekete geçmiş bulunuyor. Bunun uygulamadaki anlamı, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak. Ve UPM biyoenerji üretiyor.
Ulaşıma yönelik biyoyakıtları ele alalım. Global enerji kullanımının ve enerjiyle bağlantılı karbondioksit emisyonlarının yüzde 25?i ulaşımdan kaynaklanıyor. Sera gazı emisyonlarında büyük indirim sağlanmasında ulaşımın rolü büyük. UPM, önümüzdeki yıllarda, ikinci nesil biyodizel ve yüksek kaliteli yenilenebilir biyoyakıtların üretiminde önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.
Ahşap plastik kompozitler gibi biyomalzemeleri ele alalım. UPM, bu alana da halihazırda yatırım yapmış durumda. UPM ProFi, kendinden yapışkanlı etiketlerin üretiminden artakalan malzemelerin (ağırlıklı olarak kağıt ve plastik) kullanıldığı bir karma ürün.
Ya da kağıdı ele alalım. Kağıt, temel sürdürülebilirlik unsurlarının tamamını karşılıyor. Yenilenebilir, geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir nitelikte. Çevrenize bakın; kaç ürün benzer özelliklere sahip?
?Biofore?un kalbindeki kağıt
Kağıtta ?biofore?, mevcut konuların mesajını yeni bir yolla sunmak anlamına geliyor. Kağıdın ?biofore? olması üç temel nedene dayanıyor.
Birincisi, kağıt, yenilenebilir bir kaynaktan elde ediliyor. Geri dönüştürülebiliyor ve yeniden kullanılabiliyor. Sürdürülebilir olma nedeni de bu. İkincisi, hammadde tedariki entegre bir yapıda gerçekleşiyor. UPM?nin mevcut ve yeni tüm iş birimleri, aynı hammaddenin kullanımına dayanıyor. Üçüncüsü, UPM?nin yeni iş birimleri, mevcut üretim tesisleriyle bağlantılı. Fabrika entegrasyonları, hem hammadde tedariki hem de enerji kullanımında sinerji yaratıyor.
Dolayısıyla kağıt bir ?biofore? ürünü, kağıt üretimi de bir ?biofore? faaliyeti. Geleneksel (kağıt, selüloz ve ahşap ürünleri) ve yeni biyo sektörü, hammadde yönetimi ve enerji dengesi bakımından son derece ilişkili durumda.
Kağıt ve doğaya bıraktığı emisyonlar hakkında pek çok yanlış anlama mevcut. Aslında kağıt sektörü, gerçekten sürdürülebilirliği yakalayabilecek birkaç sektörden biri. Her birimizin yılda tükettiği ortalama kağıt miktarı olan 200 kg kağıt üretmenin, yalnızca 300 km otomobil sürmekle aynı miktarda emisyona neden olduğunu biliyor muydunuz? Kağıt bugün icat edilmiş olsaydı, sürdürülebilir bir yenilik olarak kabul edilirdi!
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.