5. Uluslararası Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı’nın resmi açılış töreni, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) gerçekleşen ve Gaziantep’te beşincisi düzenlenen fuarının açılış törenine, bakanların yanı sıra, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan ve Suriye, Irak, İran, Ürdün, Mısır ve Lübnan ile komşu ülkelerden gelen üst düzey bürokratlar ve işadamları katıldı.
Törende konuşan GSO Başkanı Nejat Koçer, Türkiye’nin vizeleri kaldırdığı ülkelerle pasaportu da kaldırmasını isteyerek, ”Vizeleri kaldırdınız, pasaportları da kaldırın. Biz her gün rahatça birbirimize gidip gelelim” dedi. Koçer, ”Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı” açılış töreninde yaptığı konuşmada, bölgedeki iş adamlarının birlikte kalkınmak, birlikte zengin olmak ve barış içinde yaşamak istediğini söyledi.

Koçer, ”Birlikte yaşamanın ve barış içinde olmanın temel şartı da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve bu ilişkilerle birlikte siyasi ilişkilerin daha ileriye götürülmesidir. Burada oluşan bu bölge birlikteliği gelecek açısından hepimize büyük ümit veriyor” diye konuştu.

Pasaportlar kaldırılsın

Açılışa katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a seslenen Koçer, ”Sayın Bakanım, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan’dan gelen bütün iş adamları adına şunu söylemek istiyorum; vizeleri kaldırdınız, pasaportları da kaldırın. Biz her gün rahatça birbirimize gidip gelelim” dedi. Koçer’in, bu sözleri katılımcılardan alkış aldı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, ”Dış ticaretimizi, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu tek başımıza yapmak istemiyoruz. Bunu özellikle sayın Başbakanımızın, hükümetimizin önemli açılımı olan komşu ve dost, çevre ülkelerle yapmak istiyoruz. Bunu özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istiyoruz” dedi.

Çağlayan, ”Ortadoğu ve Komşu Ülkeler Fuarı” açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dünyanın 224 gümrük bölgesinin 220’sine ihracat yaptığına, dünyanın 17. büyük ülkesi, dünyanın 22. büyük ihracatçısı ve 17. büyük ithalatçısı olduğunu anlattı.

Türkiye’nin 2008 yılında 335 milyar dolar olan toplam dış ticaretinin, krizle birlikte bunun geçen yıl 242 milyar dolara düştüğünü belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

”Ama şimdi dış ticaretimizi, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 1 trilyon dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu tek başımıza yapmak istemiyoruz. Bunu özellikle sayın Başbakanımızın, hükümetimizin önemli açılımı olan komşu ve dost, çevre ülkelerle yapmak istiyoruz. Bunu özellikle İslam ülkeleri ile yapmak istiyoruz. Bunu yaparken Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ının da Avrupa’ya olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye bir taraftan Avrupa’daki ticaret hacmini daha fazla artırmaya gayret ederken bir taraftan da dünyanın her bölgesine ticaretini artırmak istiyor. ”

Bir konuyu dikkat çekmek istediğini ve gerekirse kalem kağıtla not almalarını tavsiye eden Bakan Çağlayan, 2008 yılında toplam dünya milli gelirinin 60 trilyon dolar ve toplam dünya mal ihracatının 16 trilyon dolar olduğunu, dünya nüfusunun 6 milyarın üzerinde olduğunu, dünyada 200’e yakın ülke olduğunu anlattı.

Suriye’ye kimlikle geçme imkanı

İslam Konferansı Teşkilatı’na üye 57 ülke olduğunu anımsatan Çağlayan, dünya nüfusunun dörtte birine sahip olan 57 İslam ülkesinin dünya milli gelirinden sadece yüzde 7 ve 4,5 trilyon dolar pay aldığına dikkati çekti.

57 İslam ülkesinin, 16 trilyon dolarlık dünya ihracatındaki payının yüzde 8 ve 1,4 trilyon dolar olduğunu bildiren Çağlayan, şöyle konuştu:

”Şimdi 57 ülke olacaksın, 1,5 milyar nüfuslu olacak, dünyanın en önemli petrol-enerji kaynaklarının üzerinde olacaksın ama dünya milli gelirinden yüzde 7-8 pay alacaksın, dünya ihracatından sadece yüzde 8 pay alacaksın ve İslam ülkeleri kendi içindeki ticareti sadece yüzde 15. Şimdi ben size soruyorum; İslam ülkeleri olarak bu durumdan memnun musunuz?”

Katılımcılardan ”hayır” yanıtını alan Bakan Çağlayan, ”Ben de memnun değilim. Gelin biz aramızdaki ticareti daha fazla artıralım, geliştirelim. İç ticaretimizi yüzde 15’ten yüzde 40-50’lere çıkaralım. AB’nin kendi içindeki ticareti yüzde 70’dir. Nafta bölgesinin iç ticareti yüzde 50. Hep birlikte avantajlarımızı kullanalım, ticaretimizi daha fazla geliştirelim. Üçüncü ülkelerde birlikte iş yapalım. İşte bu fuar, bunu sağlıyor” dedi.
Ülkeler arasında vizeleri kaldırdıklarını, ticareti serbestleştirdiklerini ve işadamlarının önünü açtıklarını söyleyen Bakan Çağlayan, ”Sizlerin taleplerine her zaman kulak vereceğiz. Ben de sizlerin içinden gelen bir arkadaşınızım. İşadamlarının ne istediğini, gözlerinin içine bakarak anlarız” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer’in konuşmasında, Suriye ile vizenin kaldırılmasından sonra pasaport yerine kimliklerle geçiş yapma imkanından bahsettiğini aktaran Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

”Konu, Dışişleri Bakanlığını ilgilendiriyor. Biz de biliyorsunuz her işi canlı ortamda yapıyoruz. Ben hemen, Nejat Bey konuştuktan sonra, oturduğum yerde Sayın Davutoğlu ile telefonla görüştüm. İşadamlarımızın böyle bir talebi olduğunu söyledim. Kendisi de bunun üzerine, hemen Suriye Dışişleri Bakanlığı ile görüşeceğini ve bu arada teknik çözüm sağlanırsa buna göre hareket edeceğimizi söyledi.”

İşadamları, Bakan Çağlayan’ın sözlerini alkışlarla karşıladı.

Bölge barış havzası olsun

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, komşu ülkelerin daha yüksek bir refaha erişmesini dilediklerini belirterek, ”Vizeler yok, serbest ticaret anlaşmaları var, aynı dilleri, aynı kültürü, aynı tarihi paylaşıyoruz. Yani daha yüksek refah için daha çok ticaret, daha çok yatırım için ne gerekiyorsa var. Gelin, bütün bölgeyi bir ‘barış havzasına’ dönüştürelim. Ve ülkelerimizin büyük, güçlü potansiyellerine hep beraber hayata geçirelim” dedi.

Şimşek konuşmasına, konukları Türkçe ve Kürtçe selamlayarak başladı, dost ve kardeş ülkelerden bu kadar değerli girişimcinin Gaziantep’e gelmesine çok sevindiklerini söyledi.

Bölgenin daha çok istikrar, huzura, barışa ve ticarete ihtiyacı olduğunu belirten Şimşek, şunları söyledi:

”Şükürler olsun ki, ülkelerimiz arasında siyasi ilişkiler mükemmel denilecek bir düzeyde. Nüfuslarımız genç, ülkelerimizin ekonomik potansiyeli son derece yüksek. Artık iş size düşüyor. Biz hükümetler olarak, siyasiler olarak iş adamlarının önünü açmak, ticareti kolaylaştırmak için her şeyi yaptık, yapıyoruz. Bundan sonra önemli olan gerçek aktörlerin, yani sizlerin bir araya gelmesi, daha çok yatırım, daha çok ticaret yapması ve daha iyi bir diyaloğun kurulmasına yardımcı olmasıdır.”

Türkiye olarak, komşu ülkelerin hepsinin daha yüksek bir refaha erişmesini dilediklerini ifade eden Şimşek, ”Çünkü komşu ülkelerde eğer kalkınma, refah varsa ülke olarak tabii ki biz de yararlanmış oluruz. Komşularımızın gelişmesinden büyük bir mutluluk duyarız” diye konuştu. Maliye Bakanı Şimşek, şöyle devam etti:

”Vizeler yok, serbest ticaret anlaşmaları var, aynı dilleri, aynı kültürü, aynı tarihi paylaşıyoruz. Yani daha yüksek refah için daha çok ticaret, daha çok yatırım için ne gerekiyorsa var. Bütün mesele bu türden fuarlar vesilesiyle bizlerin daha çok bir araya gelmesi ve daha çok bağlantılar kurması. Bizim kapımız her zaman sizlere açık, herhangi bir sorun olursa sizlere yardımcı oluruz. Gelin, bütün bölgeyi bir ‘barış havzasına’ dönüştürelim. Ve ülkelerimizin büyük, güçlü potansiyellerine hep beraber hayata geçirelim. Fuarımız hayırlı olsun, hayırlı işler diliyorum.”

Sıfır sorun sınırsız ticaret parolasının en canlı örneği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında, bu fuarın Türkiye’nin gelecek yol haritasını gösterdiğini belirterek, ”Türkiye’nin komşularıyla hayata geçirmeye çalıştığı, sıfır sorun sınırsız ticaret parolasının en canlı örneği” dedi.

Türkiye’nin sorunları ortadan kaldırmayı ve sorunların yerine ticareti koymayı, komşularıyla birlikte kalkınmayı hedeflediğini belirten Büyükekşi, Gaziantep’in Ortadoğu’nun cazibe merkezi haline geldiğini, Türkiye’de en fazla ihracat yapan bin firmanın içinde 49 Gaziantepli firmanın yer aldığını anlattı. Büyükekşi, ”Bir Gaziantepli olarak bu tablodan gurur duyuyorum” dedi.

Türkiye’nin dış ticaretinin son yıllarda büyük gelişim içinde olduğunu, komşu ve çevre ülkelerle dış ticaretin arttığını ifade eden Büyükekşi, şunları söyledi:

”Komşu ve çevre ülkelerle daha fazla ihracat, daha fazla ithalat yapıyoruz. Irak, Suriye, Ürdün, Mısır, İran, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri bizim en çok dış ticaret yaptığımız ortaklarımız arasında. Biz yüksek hacimli dış ticaretin gerçekleştirmenin, tüm dünyada kaliteli üretim yapabilmenin peşindeyiz. Biz bölge halkına üretim yapan, istihdamı geliştirmenin peşindeyiz. İhracatçılar olarak ülkemizin refahını artırmak istiyoruz. Aramızdaki ilişkileri burada düzenlenen fuarlarla daha sıcak hale getireceğiz. Ticari ilişkilerimizi birbirine daha yakın durarak daha önemli hale getireceğiz.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de fuarın hayırlı olmasını, başarılı geçmesini diledi.

Vali Süleyman Kamçı da fuarın çok iyi geçmesini umduğunu belirterek, başta bakanlar olmak üzere fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın