Ulusal çimento sanayinin öğütücü bilya ihtiyacını karşılamak üzere devlet tarafından kurulup 1995’te Işıklar Holding tarafından satın alınan Çemaş, son 15 yılda kapasitesini yüzde 150 artırırken, ihracat haritasını 20 ülkeye genişletti. Ortaya konulan değere halkı da ortak olmaya çağıran Çemaş, halka arzdan elde edilecek gelirle kapasitesini 25 bin tondan 50 bin tona yükseltmeyi ve istihdama daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.
Işıklar Yatırım Holding iştiraklerinden Çemaş Döküm’ün 24 Haziran 2010’da gerçekleşecek halka arzı öncesinde, şirketin mevcut performansı ve hedeflerini açıklamak üzere bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Çemaş’ın sermaye artırımı yoluyla; 15 milyon TL’lik mevcut sermayesini 23 milyon 250 bin TL’ye yükselterek yüzde 35.48 oranında halka arz olacağı açıklandı. Turkish Yatırım’ın lider aracı kuruluş görevi üstleneceği halka arz süreci 24 Haziran 2010’da başlayacak ve hisse baz fiyatı 2.14 TL olacak. Hisselerin satışı 25 ve 28 Haziran’da da sürecek.
Işık: “2010’da karlılığımızı artırmayı hedefliyoruz”
Basın toplantısında konuşan Çemaş Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, Işıklar Grubu olarak halka arz seferberliğine destek verdiklerini, Işıklar Yatırım Holding ve Çemaş’ın ardından Işıklar Holding’in de halka arzının planlandığını bildirdi. Işık, “Şirketlerin halka açılarak tabana yayılmaları ile güçleneceklerine ve böylece piyasaların derinlik kazanacağına inanıyoruz” dedi.
Çemaş’ın çimento ve maden sanayilerinin öğütücü eleman; otomotiv ve beyaz eşya sanayilerinin de döküm parça ihtiyacını karşılamaya yönelik üretim yaptığını belirten Işık, Türkiye döküm sektörünün yıllık 1.3 milyon ton üretimle dünya liginde 14., Avrupa’da 5. sırada olduğunu söyledi. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin daha üst sıralara yükselmesi için önemli potansiyel bulunduğunu vurgulayan Işık, sektörün 2003’ten kriz yılı 2009’a kadar yıllık ortalama yüzde 8 büyüdüğünü ifade etti.
Halka arzla yaratılan kaynağın Çemaş’ın kapasite artırımı ve işletme sermayesi ihtiyacının finansmanında kullanılacağını bildiren Işık, 2010’un ilk çeyreğinde brüt karlılığın yüzde 15’e yükseldiğini açıkladı. Işık, halen üretiminin yüzde 22’sini 20 ülkeye ihraç eden Çemaş’ın hedefinin ihracat oranını yüzde 40’a taşımak olduğunu sözlerine ekledi.
Kılıç: “Halka arz Borsa’da Satış yöntemiyle gerçekleştirilecek”
Çemaş’ın halka arzında lider aracı kuruluş olan Turkish Yatırım’ın Genel Müdürü Dr. Berra Kılıç halka arz büyüklüğünün yaklaşık olarak 20 milyon TL civarında olacağını belirterek halka arzın yapısıyla ilgili bilgiler verdi. “Borsa’da Satış yöntemiyle yapılan halka arzlarda hisseler talep toplanmadan direkt olarak İMKB’de açılan Birincil Piyasa’da satılmaktadır. Yatırımcılar halka arza katılmak için tüm aracı kurumlara başvurabilir ve alım emirlerini istedikleri aracı kurumdan verebilirler. Girilen talepler, normal hisse senedi işlemlerinde olduğu gibi, fiyat seviyesine ve emrin zamanlamasına göre sıraya girmekte ve fiyat ve zaman önceliğine göre gerçekleşmektedir.” şeklinde konuşan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Halka arzda talebin arzdan fazla olması durumunda ek satış hakkı kullanılabilecek. Ek satış yapılmasıyla elde edilen kaynağın ise halka arzdan sonraki 30 gün boyunca fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılması planlanıyor. Bu uygulamalar Borsada Satış yöntemi ile yapılan bir halka arzda ilk defa kullanılacak.” Kılıç, payların borsada işlem görmeye başlamasından itibaren 180 gün boyunca hakim ortağın dolaşımdaki pay adedini artırmayacağı ve Çemaş’ın bedelli sermaye artırımı yapmayacağı yönünde taahhütleri bulunduğunu sözlerine ekledi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.