Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Tesco Kipa sponsorluğunda düzenlediği “Küresel Isınma Kurultayı” Ankara’da yapıldı. “Geleceğine sahip çık” sloganı ile gerçekleşen kurultayın açılışında konuşan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması durumunda, 2020’de sera gazı emisyonunda 75 milyon ton azalma olacağını söyledi. Tartışılan HES projelerine değinen Bakan Eroğlu, “HES yerine doğalgaz santrali yapılırsa havaya 15 milyon ton, ithal kömür santrali yapılısa 60 milyon ton sera gazı verilecek. Lütfen gaza gelmeyin” dedi.

2005 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu’nu çıkardıklarını hatırlatan Bakan Eroğlu, şimdiye kadar yaklaşık bin 600 hidroelektrik projesiyle 23 bin MW’lık kurulu güce ulaşıldığı bilgisini verdi. Sözkonusu projelerle pastadan payının azaldığını görenlerin kara propagandaya başvurarak, ‘Dereler satılıyor, ırmaklar kurutuluyor’ söylentisine neden olduğunu anlatan Eroğlu, “Biz dereleri satmıyoruz. Yazın derede su kuruyor, onun fotoğrafını koyuyorlar. Derede su vardı da biz mi içtik. Basın mensupları lütfen gaza gelmesin” eleştrisinde bulundu.

Belediyelere açık çek verdi

Enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin alınması durumunda 2020’de sera gazı emisyonlarında  yaklaşık yüzde 20 oranında azalma sağlanacağını söyleyen Bakan Eroğlu, sera gazı salınımında ikinci önemli kaynağın yüzde 9’luk payıyla atıklar olduğunu dile getirdi.  Atıkların önüne geçmek için belediyelere her türlü desteğe hazır olduklarını bildiren Eroğlu, “Belediyeler biraraya gelerek Katık Atık Birliği kursunlar, biz hibe destek vermeye hazırız” diye konuştu.

THY, yolcu sayısı kadar ağaç diksin!

2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandırmayı planladıklarını hatırlatan Eroğlu, “2008’de 420 bin hektarlık alanda çalışma yapacağız dedik. 463 bin hektar ile o yılı kapattık. Şu anda 501 bin hektarla yılı kapattık. 520 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk” dedi. Bakan Eroğlu, Türk Hava Yolları’nın (THY) taşıdığı yolcu adedince bir yerde ağaçlandırma yapabileceği önerisi getirirken, “TV’ler yeşil ekran, gazeteler ise Yeşil Sayfa hazırlayabilir. Orman kuran bankaları diğer kurumlar da örnek alabilir” dedi.

Ritchie: Yeşil vergilendirmeye geçilsin

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, çağın en temel sorunlarından biri olan küresel ısınma konusu ile ilgili farkındalık yaratmaya çalıştıklarını belirterek, “Küresel ısınma noktasında eğer gelecek kuşaklar ve gelecek bizimle ilgiliyse herkesin alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor. Geç kalmadan herkes bu konuyu gündemine almalıdır” dedi. Tesco Kipa CEO’su Paul Ritchie ise kurumları gerekli tedbirleri almaya özendirmek için ‘Yeşil vergilendirme’ye geçilmesini gündeme getirdi. Sera gazı emisyonlarının yüzde 75’inin doğrudan veya dolaylı olarak tüketicilerden kaynaklandığını hatırlatan Paul Ritchie, şirket olarak yaptıkları hakkında şunları kaydetti: “Ana şirketimiz olan Tesco’nun 50 milyon TL yatırımla Birleşik Krallık’ta Manchester Üniversitesinde Sürdürülebilir Tüketici Enstitüsü kurmasının sebebi budur. Bu noktadan hareketle Kipa olarak ilk etapta 2020 yılına kadar karbon salınımını yüzde 50 oranında azaltmayı; 2050 yılında da ‘sıfır’ karbon şirketi hedefliyoruz.”

Yerli malı kullanın karbon izi küçülsün

Kurultayın ilk oturumunun moderatörlüğünü yapan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 300’e yakın fabrika bulunduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “OSB’de ürettiğimiz elektriğin karbondioksit salınımını hesapladık. 40 binden fazla ağaç diktik. Bölgede toplam 20-24 bin civarında araç trafiği var. Bu tarfikten kaynaklanan emisyonu sıfırlamak için 300 bin ağaca ihtiyaç var”. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Doğanay Tolunay, çevre birimleri arasında koordinasyonsuzluk olduğunu belirtti. Tolunay, yerli malı kullanıldığında karbon ayak izinin küçüleceğini savundu. Akşam Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker, küresel ısınma konusunun küresel şirketlerin vicdanına bırakılmaması gerektiğini belirterek, “Çevre konusunda üzerine düşeni yapana vergi teşviği, yapmayana ciddi yaptırımlar uygulansın” dedi. Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan, siyasi gündemin yoğun olması ve çevre haberlerinin fazla ilgi çekmemesi nedeniyle medyada konuya yeterince yer verilemediğini savundu. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer ise devletin uluslararası anlaşmalar konusunda taahhüt altına girmesi gerektiğini söyledi. Gazetecilerin eleştirilerine oturumdan sonra yanıt veren Bakan Eroğlu, “Bakanlığa bile ceza kestik. 50 yeni denetim elemanı alacağız. Denetimlere ağırlık vereceğiz. Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız” dedi. Eroğlu, çevre muhabirlerine eğitim vermeye hazır olduklarını söyledi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın