Plastik hammadde ile üretim yapan firmaların çözüm ortağı olan Mikrosan Makina, 12 yıldır sürdürdüğü Ar-Ge çalışması sonucu ürettiği çevreci ve akıllı; fındık, fıstık ve çekirdek atıklarını profile çeviren makineyi kamuoyuna tanıttı. Mikrosan’ın ürettiği makina, tüm atıkları işlemden geçirerek müşterilerden yoğun talep gören ahşap katkılı plastik profil haline getiriyor.
Çevreci üretim talep görüyor
Mikrosan Yönetim Kurulu Başkanı Naci Sönmez, “Yeni proje çok kolay ortaya çıkmıyor. Bunun iki yolu var; ya dünyadan know how olarak alırsınız ya da kendi araştırmalarınızla bir ürün yaparsınız. Biz, 12 yıllık Ar-Ge sonucunda bu makinayı yaptık. Henüz seri üretimini yapmıyoruz. Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda sipariş usulü çalışıyoruz” dedi.
Mevcutta üretilen plastik işleme makinalarını, hattın durumuna göre 30 bin dolar-180 bin dolar aralığında pazarlayabildiklerini hatırlatan Mikrosan Makina Satış Pazarlama Genel Müdürü Rauf Rustamov da 12 yıl boyunca 2 milyon Euroluk Ar-Ge harcaması sonucu ürettikleri fındık, fıstık ve çekirdek atıklarını profile çeviren makineyi 600 bin Euro dolayında bir maliyetle ürettiklerini söyledi. Önümüzdeki dönem üretecekleri makinaların ağırlıklı bir kısmının, müşterilerin çevreci makinalara olan taleplerinden dolayı, bu yeni makina olacağını belirten Rustamov, İtalya ve Almanya’da benzer makinaların kendi ürettikleri makinanın fiyatından 4-5 kat daha pahalı olduğunun altını çizdi.
Kaliteli üretimin anahtarı: Makina
“Kaliteli üretim yapmanın anahtarı makinadan geçer” diyen Rauf Rustamov, “Bizim rakibimiz dünyada dört tane. Şu an ürettiğimiz makinalar 40 ülkede fiili olarak çalışıyor. Hem de hepsi tıkır tıkır çalışıyor. Dünyada aranılan marka olduk. Ürettiğimiz makinaların Türkiye’de uygulanabilir olmasına dikkat ediyoruz ve üretim hattında oluşan kör noktaları da yok ederek makinalarımızı tasarlıyoruz. Dünyada bugün itibariyle 2 bin 700 müşteri portföyümüz var. 1984’ten beri ürettiğimiz makinaların yedek parça hizmetlerini veriyoruz. Müşteri “Alo” dediği anda 15 dakikada istediği parçayı üretebilecek durumdayız” dedi.
İlk ihale, Türk firmayla ortak alındı
Bu arada Mikrosan’ın Ar-Ge’yle ürettiği çevreci ve akıllı makinayı, gene bir Türk firması olan Eryap A.Ş, ihalesini Mikrosan ile beraber aldığı yeni bir kapı-pencere profili tesisinde uygulayacak. Mikrosan bu anlaşmayla Türkiye?de profil tesis üretiminde bir Türk firmasının ne kadar başarılı olduğunu, hem kalitesiyle, hem üretimiyle hem de Türk mühendisleriyle bu ülkeye faydalı işler yapabileceğini bir kez daha kanıtlamış oluyor. Çevreci ve akıllı makinanın sunumu dolayısıyla yapılan basın toplantısında, işbirliğinin anısına Gaziantep firması olan Eryap A.Ş.?nin Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Eruslu?ya Mikrosan tarafından plaket verildi. Toplantıda, Mikrosan’a İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) yeni Başkanı Namık Ekinci ile Alman Proje Çözüm Ortağı AP Extrusion A.G. Yönetim Kurulu Başkanı Rainer Koopmann da destek verdi.
İşçilikten fabrika sahipliğine uzanan öykü
Avrupa ile aynı kalitede ürünler üreten ve alanında dünyanın ilk 5’i içindeki Mikrosan’ın kuruluşu da tam anlamıyla bir “başarı öyküsü.” 1978’de üç kişiyle, “merdivenaltı bir atölye”den yola çıkan Naci Sönmez’in kurucusu olduğu Mikrosan’da çoğu mühendis bugün 160 kaliteli personel çalışıyor. Firmanın 2009’da toplam cirosu 30 milyon TL olarak gerçekleşti, toplam cironun yüzde 74’ünü ise ihracatla sağlıyor. Kurucu Naci Sönmez, “Sermayemiz o gün kafamız, o gün elimizdi. O gün üç kişilik kadroyla işe başladık. Elimizde aracımız yok, edavatımız yok. 10 dakikalık işi 5 saatte yapabiliyoruz. Bizim atalarımız bu ülkeyi kurmak için canlarını verdiler, biz kolumuzu vermek için bu işe başladık. Bugüne geldik” dedi.
Üç fabrika ile yola devam
Mikrosan Makina Sanayi, 250 adet makine kompleksi üreten ikisi Gebze’de biri İzmit’te olmak üzere üç fabrikalı bir sanayi kuruluşu olarak, Asya, Afrika ve Avrupa’da yaklaşık 50 ülkeye makina ihraç ediyor. Mikrosan A.Ş. İzmit’teki fabrikada metal sertleştirme, konstruksiyon, imalat ve boyahane; Gebze’deki fabrikaların birinde talaşlı imalat, merkez fabrika olan diğer fabrikada da montaj, test, sevkiyat ve yönetim işlerini yürütüyor. Firmanın hedefi, 2010 yılı sonu itibariyle yıllık makina üretim kapasitesini, ağırlığını yeni ürettiği akıllı çevreci plastik hammadde üretimi yapan makina üretimi olmak üzere 300 hattın üzerine çıkarabilmek.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
yaptıgınız bu calışma içerisinde ahşap kompozit hattını düşünüyormüsünüz gelecegin mimarı diye biliriz cin bu makinaları üretmektedir anlamadıgımtek nokta cin bir makınayı 90 bin eura verirken bizim turk fırmaları neden bunun dört katı fiyat istemektedir neden bizim sanayıciler bu makınaları onların fiyatında satmamaktadırlar
tşkler