Devlet Planlama Teşkilatı’na (DPT) bağlı 26 kalkınma ajansından aktif olarak çalışan 8?i kanalıyla 263 projeye 870 milyon TL hibe verildi. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) hibe programına katılan Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz önümüzdeki günlerde aktif hale geçecek olan 18 ajans kanalıyla projelere verilen hibeler sayesinde KOBİ’lerin mikro kredi sorununa ve işsizliğe önemli çözümler getireceklerini dile getirdi.

50 bin kişiye istihdam

2009-2010 dönemi hibe programında Çukurova Kalkınma Ajansı, 606 projeden 106?sını onayladı ve 25 milyon TL hibe verdi. Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz?ın katılımı ile gerçekleşen hibe programı töreninde konuşan Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak ?26 kalkınma ajansımız bulunmakta. Bunlardan sadece 8?i aktif olarak çalışmakta. 18?i aktif hale geçtiğinde hibe destekleri ile güçlenen KOBİ’lerde 50 bin kişiye iş imkanı doğacaktır? dedi.

2008-2009 döneminde Çukurova Kalkınma Ajansı 454 projeyi değerlendirdi ve 89’nu hibe programına dahil etti. 16.5 milyon TL hibenin dağıtıldığı 2008-2009 döneminde 2000 kişiye istihdam sağlandı. Bu da kalkınma ajanslarının hibe programlarının işsizliğin çözümünde önemli bir rol üstlenebileceğini göstermekte.

Hibeden yararlanmak için eş finansman şart

Kalkınma ajanslarının hibe programlarından yararlanmak isteyen KOBİ’ler ?eş finansman? oluşturmaları gerekiyor. Hibe almayı hak kazanan projelerinin yüzde 40?lık bütçesini kalkınma ajansı, yüzde 60?nı da proje sahibi kurum karşılıyor. Bu finansman modeli ?eş finansman? olarak isimlendiriliyor.

Bu arada, proje sahibi kurumun yüzde 60?lık finansman kaynağını oluşturabilmesi içinde Çukurova Kalkınma Ajansı ile Ziraat Bankası özel bir protokol imzaladı. Ajans adına Genel Sekreter Veysel Parlak, Ziraat Bankası adına ise Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan ile Bölge Müdürü Yüksel Demirci sözleşmeyi imzaladı. Sözleşmeye göre Ziraat Bankası eş finansman kredisi konusunda kolaylık sağlayıp düşük faiz ve uzun vade sunacak.

İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı4nda Teknik Masura, Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı’nda Altın Çocuk Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri’nde ise Mersin Üniversitesi 2008-2009 dönemi hibe programının en iyi 3 projesi olarak seçildiler.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın