Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı İslam Şeker, küresel krizle birlikte ayakkabı sektörünün 2009?u sancılı geçirdiğini ancak kışlık sezonla birlikte yaralarını sarıp toparlanmaya başladığını belirtti. 2010 yılının ilk 4 ayında ayakkabı sektöründeki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,1 arttığını kaydeden Şeker, ?Sektörümüz sahip olduğu pazarlardan çıkmamak için kar oranlarından fedakarlık ederek pazarda kalmayı başardık. Ayakkabı üreticisi Avrupa ülkeleri küçülürken biz büyüdük? diye konuştu.
Ayakkabı sektörünün dünyaya açılan kapısı ve Avrupa?nın üçüncü büyük ayakkabı moda fuarı AYMOD kapılarını açtı.
2010 / 2011 Sonbahar ? Kış ayakkabı modellerinin Türkiye?de ilk kez sergilendiği fuarın açılışında konuşan İslam Şeker ?Ululararası piyasada rekabet direncimizi kıran enerji fiyatlarının yüksekliği, istihdamın üstündeki vergiler, sıcak paranın baskı altında tuttuğu düşük kur, yüksek faiz politikası, deri fiyatlarındaki aşırı artış ve Rusya gümrüğünde yaşanan sıkıntılar hareketlenen sektöre fren yaptıracak gibi duruyor? dedi.
Küçük: Türkiye dikensiz gül bahçesi değil
Törende konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye?nin ayakkabıda sahip olduğu üretim kapasitesi ile Avrupa ve dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer aldığını belirterek, Türk ayakkabı sektörünün kalite ve tasarımlarıyla da rakiplerine göre fark yarattığını söyledi. Küresel krizin olumsuz etkilerine rağmen sektörün mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Küçük, ?2009 zor geçti ancak 2010 umut verici başladı. Son 4 aydır sanayi üretim rakamları kesintisiz artıyor. İlk üç ayda yüzde 17.2?lik üretim artışı yaşandı. Türkiye ekonomisi krizlerden çabuk etkleniyor ama çabuk çıkıyor. Ancak ekonomimize dikensiz gül bahçesi diyemeyiz. Cari açık, dış ticaret açığı, işsizlik büyüyor, yatırımda artış sağlanamadı. Hiçbir şekilde rehavete kapılma lüksümüz yok. Dikkkatlerin mutlaka ekonomiye odaklanması lazım? dedi.
CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu (TUAF), İstanbul Ayakkabı Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İAESO), KOSGEB ve DTM destek veriyor.
Yerli ve yabancı toplam 292 firmanın katıldığı fuara 35 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Törende 40 seneyi aşkın süredir sektöre hizmet veren 10 ayakkabıcıya plaket verildi.
Dünya ünlülerinin karakterlerine özel tasarımlar
Fuarda, Aydın Üniversitesi Ayakkabı ve Saraciye Tasarım bölümü öğrencilerinin yerli ve yabancı ünlü yıldızlar için tasarladıkları ayakkabı ve çantalar büyük ilgi uyandıracak. Ünlülerin hayat hikâyelerinden esinlenerek tasarlanan modeller, söz konusu ünlünün hayata bakışının, tarzının bir parçası olacak. Projede, sürrealizm, empresyonizm, ekspresyonizm, gotik, barok, pop- art, romantizm gibi sanat akımlarından yola çıkarak ayakkabı tasarımları hazırlanıyor.
İlk kez AYMOD Fuarı?nda sergilenecek ayakkabı ve çantalar; ünlü komedyen Cem Yılmaz, modacı Cemil İpekçi, Nil Karaibrahimgil, Hadise ve Mercan gibi sanatçılar ile dünyaca ünlü yıldızlar, Angelina Jolie, Beyonce, Eminem, Kate Moss, Madonna, Gwen Stefani, Hillary Duff, Lady Diana, Lady Gaga, Mariah Carey, Marilyn Manson, Leonardo da Vinci, Marilyn Monroe, Michael Jackson, Quentin Tarantino, Rihanna, Salvador Dali, Scarlett Johansson, Shakira, Björk, Sharon Stone, Victoria Beckham, Vivienne Westwood için tasarlandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.