Şekerli Mamül Sanayicileri Derneği (ŞEMAD), 51 milyar Euro yıllık iş hacmi 10.4 milyon ton üretim kapasitesiyle 4.4 milyar Euroluk gerçekleştirdiği ihracat hacmi ile AB?nin toplam ihracat değerinin yüzde 10?unu temsil eden ve AB çikolata, bisküvi ve şekerleme endüstrisinin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Avrupa Birliği Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayicileri Derneği (CAOBISCO) ile işbirliğine gidiyor. Türk şekerli ve unlu mamüller sektörü bu işbirliği sayesinde Avrupa ülkeleri şeker üretiminin yüzde 30’unu, dünya kakao yağı üretiminin yüzde 50’sini üreten birlikle paydaş olacak.
2 bin üzerinde üyesiyle 245 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan CAOBISCO yetkililerini ağırlayan ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz, Türkiye’nin AB’nin 7’inci sıradaki ticari partneri olduğunu hatırlatarak, “Şekerli mamul sektörü açısından baktığımızda karşılıklı olarak büyümeye ve gelişmeye son derece açık bir potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Türk Şekerli Mamül Sektörü AB?nin bu alanda en büyük sivil toplum kuruluşu olan ve dünya çapında son derece önemli bir yere sahip olan CAOBISCO ile işbirliği sağlaması halinde hali hazırda AB ile devam eden ticari ilişkilerin hiç kuşkusuz büyümesinde etkili bir rol oynayacak? dedi.
Şeker Kurumu Başkanı Azmi Aksu, CAOBISCO Yönetim Kurulu Başkanı Flippo Cerulli ve Genel Sekreteri David Zimmer’in de konuşmacı olarak katıldığı basın toplantısında konuşan ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz, bu ziyaretin CAOBISCO ile işbirliği sürecinin başlangıcı olduğunu ve AB-Türkiye ticari ilişkilerini geliştirmek adına önemli bir adım oluşturacağını söyledi.
Türk Şekerli Mamül Sektörü’nün AB Şekerli Mamül Sektörü ile aynı platformda değerlendirilmesine olanak sağlamasını önemsediklerini belirten ŞEMAD Başkanı Şemsi Kopuz, ana hedeflerinin ?Sürdürülebilir Tüketici Mutluluğu? olan ŞEMAD’ın, şekerleme, çikolata, geleneksel ürünler ve unlu mamüller kategorilerinde tüketicilere keyif alacakları ürünler sunan üye firmalarıyla Türk Gıda Sektörünün lokomotifi konumunda olduğunu hatırlattı. Kopuz, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına da yaptığı yatırımlarla diğer sektörlerden açık ara önde giden şekerli mamül sektörünün, dünyanın değişen dinamikleri içerisinde de çok önemli bir misyona sahip olduğunu söylüyor. Hızla artan dünya nüfusu ve şehirleşmenin beraberinde yaşam koşullarını da olumsuz etkilediğinden söz eden Kopuz, obezite, açlık, diyabet gibi yüzyılın öne çıkan sorunlarının her geçen gün gündemlerinde daha çok yer işgal ettiğini belirtti. Bu anlamda ürünlere yönelik bilimsel çalışmaların hızla devam ettiğini, tüketici memnuniyeti ve sağlığının sektörün temel prensibi olduğunu belirtti.
Buradan yola çıkarak, önemli bir açıklama da bulunan Şemsi Kopuz, mevzuat altyapısının tamamlanması halinde Gönüllü Günlük Karşılama Oranı etiketleme uygulamasını, Şekerli Mamül Sanayicileri olarak başlatacaklarını söyledi.
AB için önemli bir noktadayız
Konuşmasında AB ve Türkiye gıda ticaretine de değinen Şemsi Kopuz, AB?nin ticari partnerleri arasında 7’inci sırada olduğumuzu belirterek, ?Şekerli Mamül Sektörü açısından baktığımızda karşılıklı olarak büyümeye ve gelişmeye son derece açık bir potansiyele sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Son yıllarda ülkemiz, birçok sektörde global şirketlerin üretim, Ar-Ge, lojistik, ihracat ve hatta yönetim üssü haline gelmeye başlamıştır. Bu gelişmede genç ve dinamik nüfusumuzun yanı sıra krizleri daha iyi idare edebilen yönetim anlayışımızın da büyük rol oynadığının farkındayız? dedi.
Bu noktadan hareketle AB ile her konuda entegrasyon ve işbirliğinin önemini bir kez daha vurgulayan Şemsi Kopuz, ?Rekabette ve İşbirliğinde Tam Uyumlu Mevzuat Altyapısı?nın önemine dikkat çekti.
Bu toplantı vesilesiyle önemli bir adım atmış olduklarını sözlerine ekleyen Kopuz, bu işbirliğinin meyvelerini de en kısa zamanda vereceğini beklediklerini dile getirdi.
Rakamlarla Şekerli Mamül Sektörü
Ortaya çıkan verilerden de anlaşılacağı üzere gıda sektöründe önemli bir paya sahip olan şekerli mamül sektörü, şeker, nişasta bazlı şeker ve tahıl başta olmak üzere hammaddesinin tamamını tarımdan alan bir sektör. ?Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma? nın başrol oyuncularından biri. Gıda ve içecek sanayinin içinde 175 milyon dolarlık ithalatı ile yüzde 6.1 paya sahip. 503 milyon dolar dış ticaret fazlası ile de yine gıda ve içecek sanayinin toplam ortalamasının yükselmesinde önemli bir fayda sağlıyor.
Yine 2009 yılına ait verilere bakacak olursak sektörün 628 milyon dolarlık ciddi bir ihracat girdisi sağladığını görüyoruz.
1639 işletmeye sahip sektörün 145 bin 743 kişiye doğrudan istihdam sağladığı, dolaylı istihdam sağladığı nüfusun ise buradan yola çıkarak ciddi bir nüfusu etkilediği söylenebilir. 14 milyon tonluk üretim kapasitesi ile çalışan sektör, her geçen gün genişlettiği ürün yelpazesi ile de tüketicilerin keyif alma, seçme özgürlüğü gibi temel beklentilerine cevap veriyor.
Toplantıda, ŞEMAD üyesi firma temsilcileri ile yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulundu.
Rakamlarla en çok tüketilen ürünler
Gündelik yaşantımızın bir parçası haline gelen çikolata, geleneksel ürünler, unlu mamüller ve şekerlemeler giderek büyüyen bir pazara sahip.
2009 yılı kişi başı tüketim rakamları
Çikolata ve kaplamalı bar: 2.4 kg.
Krem Çikolata: 0.7 kg.
Şekerleme: 3 kg.
Lokum: 0.6 kg.
Helva: 0.8 kg.
Bisküvi: 5-6 kg.
Sakız: 230 adet (1.265 kg.)
Sektörün 2010 yılı beklentileri ise pazarın en az yüzde 3-4 büyüyeceği yönünde.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.