Toyota Otomotiv Sanayii Türkiye AŞ Genel Müdürü ve CEO’su Tamer Ünlü, iki yıl öncesine kadar üretim hattında hiç kadın işçi düşünmediklerini belirterek, deneme için aldıkları 20 kadın çalışanlardan çok memnun kaldıklarını, kriz geçince 20 değil 200 kadın çalışan alacaklarını söyledi. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (SATSO) davetiyle ilde bulunan Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi bir grup gazeteciyi konuk eden Tamer Ünlü, şirketin Türkiye’deki Sakarya fabrikalarından çıkan araçlarda bugüne kadar herhangi bir sorun görülmediğini söyledi. Şirketin ürün ve hedeflerine ilişkin bilgiler veren Ünlü, yatırım yapmayan şirketlerin durma noktasına geleceğini kaydederek, bu yıl 100 bin adet araç üretimi yapacaklarını söyledi.
Yunanistan’daki sıkıntının üretimi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya cevap veren Ünlü, “Etkileyebilir. Çünkü üretimimizin yüzde 95’i Avrupa’ya. 2010’a girerken küçük küçük sipariş artışları gelmeye başladı. Tırmanma yavaş yavaş, azar azar, yılın sonuna doğru daha… Yunanistan daha yeni oldu. Etkisini biz de oturup bekliyoruz. En büyük müşterimiz Almanya ve Fransa. Yunanistan alıyor ama az alıyor. Etkiler mi? Evet etkiler. Toplamı ne kadar etkiler? Fazla etkilemez. Yunanistan’daki ve Avrupa’daki kriz satışlarımızı elbette etkiledi. Tabii Yunanistan bağlamında krizin bizi fazla etkilediğini söyleyemeyiz. Bizim için burada Avrupa önemli. Çünkü ihracatımızın yüzde 95’ini Avrupa ülkelerine yapıyoruz. İç piyasaya 20 bin araç üretiyoruz. Yan sanayiyle birlikte 35 bin 964 kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.
Tamer Ünlü şunları söyledi:
?Dünyanın bütün Toyota fabrikalarını gezdim, hepsinde kadın personel var. Sakarya muhafazakar bir bölge. Bizim vardiyalarımız var. Gece vakti gelecek kız buraya gece 03.00?de evine gidecek falan… Onun için yıllarca hiç düşünmedik. Bir gün kafama saksı düşmüş gibi ?yahu niye düşünmüyoruz? dedim kendi kendime. İlk iş bütün tuvaletleri organize ettim, bir duş ayarladım. ?Geçici olarak 20-30 kadın personel alın? dedim. 24 kişi aldık. Tabii hepsi eşit derecede iyi çıkmadı. Bazıları girer girmez çıktı, ama çoğunluğu güzelce çalıştı. Hafif işler yapıyorlardı, kapı içi montajı, kablo demetleri montajı gibi. Mükemmel çalıştılar. Bunlar geçici olarak denemeye alındığı için kriz çıkınca, rakamlarımız 2009?da düşünce onları da maalesef çıkardık. İnsan kaynaklarına tembih ettim, kriz geçince, alım başlayınca önce kızlar gelecek ve bu defa 20 de değil 200 kişi gelecek.?
Türkiye’de dünyanın en büyük kablo demetleyen firması olan Yazaki’de tüm çalışanların kadın olduğunu hatırlatan Ünlü, “Akyazı’daki ilk fabrika başarılı olunca ikincisi Mudanya’ya, üçüncüsü Gemlik’e kuruldu. Kablo demetleri yapıldığı için, incecik incecik elektrik kabloları, tamamen bayan çalışıyor. Yüzde 100. Parmakları küçük ya… Akyazı’ya gidin, bütün erkekler kahvede oturuyor işsiz. Bizim için kuruldular ama şirmdi en az 500 milyon euroluk ihracat yapılıyor” dedi.
Çinliden korkmayız fark kalite
Öte yandan toplantıya ‘2010 Türkiye’de Japon Yılı’ yazılı tişörtle katılan Toyota Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Takeshi Marusawa, Çinli otomotiv üreticisi Chery’nin Türkiye’de yatırım yapma niyeti olduğu hatırlatılarak, onlardan korkup korkmadıklarına ilişkin soru soruldu. Marusawa, “Çin araçlarından korkumuz yok, onlarla üç yıldan önce gerçek anlamda bir rekabet beklenemez, bu firmalarla aramızda 10 yıllık kalite farkı var. Hem, Çinli araçların hiçbiri çarpışma testlerini geçemiyor” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.