Marmara Grubu Vakfı bir başbakan, üç başbakan yardımcısı, 19 bakan, 32 uluslararası kuruluş ve 40 ülkeden temsilcilerin katılımıyla, kriz sürecinden çıkışın en büyük buluşmasını gerçekleştiriyor.
İstanbul’da 5,6,7 Mayıs günleri düzenlenecek 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi Orta Asya’yı Türk cumhuriyetler ile, Balkanları Avrupa ile, Ortadoğu’yu Uzakdoğu ve Amerika’yı Afrika ile buluşturacak. Ekonominin ve iş dünyasının önde gelen liderler ve aktörlerinin katılımıyla gerçekleşecek Zirve’nin, küresel krizden çıkış sürecine ilişkin tartışmalara sahne olması bekleniyor.
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver, bugün düzenlediği basın toplantısında, küresel krizden çıkış sürecinde önemli bir kilometre taşı olmaya aday 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin programı ile ilgili olarak bilgi verdi. Suver’in verdiği bilgilere göre, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanları Faruk Çelik, Selma Aliye Kavaf ve Zafer Çağlayan’ın yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın hükümeti temsilen katılacakları Zirve’de birçok milletvekili ve kamu görevlisinin yanında başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere iş dünyası da en üst düzeyde temsil edilecek. Hemen tüm Balkan ve Orta Asya ülkelerinden temsil edileceği Zirve’nin önemli konukları arasında, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ve Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, Tacikistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı O.S. Rahimov da bulunuyor.
Enerji oturumu ile başlayacak Zirve’nin ilk gününde, doğalgaz boru hatları ele alınacak ve bölgesel işbirlikleri üzerinde durulacak. Kesintisiz enerji arzı ve bu çerçevede tasarım ve inşaat aşamasındaki ortaklıkların da ele alınacağı ilk günde nükleer enerji de bir diğer önemli konu olacak. Daha sonra, dünyanın tek merkez’den çok merkeze yönelip yönelmediğine ilişkin tartışmaların ele alınacağı oturumda eski ve görevdeki cumhurbaşkanları da görüş belirtecekler. Zirve’nin ikinci gününde ise küreselleşme ve Avrasya ilişkileri irdelenecek ve dünya ekonomi düzeninin değişip değişmediği sorgulanacak. Zirvenin son günü ise, “Diyalog Oturumu” gerçekleştirilecek. “Geleceği Bugün Yaptıklarımızla Şekillendiriyoruz. Dinlerin, İdeolojilerin Demokrasi, Barış ve Toplum Üzerinde Etkileri. İdeolojik ve Dinsel Olanla, Bilimsel Olan Arasındaki Uyum ve Ayrım Üzerine Düşünceler Geleceği Şekillendirmede Liderlerin Yönlendirici Etkileri. Demografi Bilimi, Gelecek İçin Göstergeler Değişen Algılar: Küreselleşme, Kalkınma ve Kadın” gibi başlıklar altında yapılacak toplantılarda, sürdürebilir kalkınma konusu “Çevre ve İnsan Boyutlu Büyüme” ışığında tartışılacak.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.