Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Türkiye ile Fransa arasında düzenli Ro-Ro seferi başlatıyor. İlk seferi Nisan ayı başında yapılacak hat için Türkiye’de Tekirdağ Akport, Fransa’da ise sahibi Toulon Ticaret ve Sanayi Odası olan Toulon Limanı kullanılacak. Proje ile Türkiye-AB arasındaki taşımalarda deniz ve karayolu sinerjisinin yakalanması hedefleniyor.

UND Başkanı Tamer Dinçşahin, Avrupa ile Asya ve Ortadoğu arasındaki 1 trilyon dolarlık ticaretin geçeceği Modern İpek Yolu’nun önemli bir kolu olacak bu yeni hattın, Avrupa’nın Akdeniz’e açılma politikasını desteklerken, Türkiye’nin Tarihi İpek Yolu üzerindeki kilit konumunu da günümüze taşıyacağını söyledi.

UND Başkanı Dinçşahin şunları söyledi:

“Avrupa’ya açılacak yeni bir güzergah olacak bu hat Türk taşımacılarımızın geçiş belgesi ve diğer tarife dışı engellerden dolayı yaşadığı sıkıntıları hafifletecek. Aynı zamanda Türk mallarının hedef pazarlarına daha rekabetçi fiyatlarla ve daha hızlı şekilde ulaştırılmasına büyük katkı sağlayacak.  Hat elbette Ro-Ro piyasasında da rekabetçi bir denge oluşmasına ve taşımacılarımızın bu alandaki seçeneklerinin artmasına da imkan verecek.  UND olarak bu hattı oluşturmak amacıyla “UND Deniz Taşımacılığı A.Ş.” isimli bir şirket kurduk.  İlk seferini Nisan ayı başında yapmayı planladığımız hat için Türkiye’de Tekirdağ Akport, Fransa’da ise Toulon Limanı’nı kullanılacağız. Projede maksimum kapasitede yılda 19.000 – 21.000 aracın taşınması hedefliyoruz. Sürücülerin Toulon’a ulaşımı ise havayolu ile sağlanacak.  Biz bu hattı seçerken Türk taşımacısının taleplerini ve hedef ülkelere olan dış ticaretimizi göz önünde bulundurduk. Taşıma hattımızın hedef ülkeleri olan Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve Benelüks ülkelerinin 2009 yılında ülkemiz ihracatındaki payı 23.5 milyar dolar ile yüzde 23, ithalatımız içindeki payı ise 22.5 Milyar Dolar ile yüzde 16 oldu. Bu ülkelere 2009 yılında yaklaşık 58 bin adet sefer gerçekleştirdik.  Hat ile Türk taşımacısı için ülkemizin yeni hedef pazarları arasında olan Afrika ülkelerine de önemli bir açılım sağlanacak. Fransa limanlarından bağlantılı seferler ile Afrika’ya ulaşacak olan taşımacılarımız, Afrika ile küresel krize rağmen 2009 yılında 15 milyar dolara çıkan ticaret hacmimizi 30 milyar dolar hedefine ulaştırmakta bir köprü görevi görecektir.”

Deniz ve karayolu sinerjisi

Dinçşahin, “Kurulmakta olan yeni “intermodal” taşıma hattı aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin önümüzdeki 10 yıllık ulaştırma politikası kapsamında, farklı taşıma türlerinin bir arada geliştirilmesini amaçlayan co-modalite, “Maritime Space Without Barriers” (Engelsiz Denizcilik Sahası) hedeflerine ve 2018 “Deniz Otobanları” hedefine de tam destek veriyor. Sadece Türk taşımacılarına değil, Türkiye ve bölgesi ile AB arasındaki ticareti taşıyan tüm AB nakliyecilerine de büyük bir hizmet sunacak olan yeni hat sayesinde Türkiye-AB arasındaki taşımalarda deniz ve karayolu sinerjisinin yakalanmasına da katkı sağlanacak.

Oluşturulan alternatif deniz yolu hattı ile ”kotasız Avrupa” hedefine daha çabuk ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Dinçşahin, bu hattın AB’nin önümüzdeki 10 yıllık ulaştırma politikası kapsamında farklı taşıma türlerinin bir arada geliştirilesini amaçlayan intermodalite, engelsiz denizcilik sahası hedeflerine ve ”2018 deniz otobanları” hedefine de tam destek verdiğini anlattı.

“Ölsem de gözüm açık gitmeyecek bir proje”

Seferlerde kullanılacak gemilerle ilgili teknik bilgi veren Epic Shipping Direktörü Nicholas White ise şirketin  Hong Kong kökenli olduğunu, 2004’te kurulduğunu, hedeflerinden birinin Uzakdoğu’dan petrol ve gaz taşımacılığına yönelik işler yapmak olduğunu belirtti. Avrupa’daki stratejisini ise özellikle Ro-Ro taşımacılığı şeklinde belirlediğini hatırlatan White, yedi gemileri olduğunu belirterek, “Türk mallarının daha rekabetçi ulaşılmasına fırsat sağlayacak, yılda 19 bin-21 bin arasında bir araç taşınmasını planlıyoruz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ulaştırma Meclisi ve UND Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Çetin Nuhoğlu da bu projenin 2002 yılından bu yana gerçekleştirilmeye çalışılan proje olduğunu hatırlatarak, “Bu, ölsem de gözüm açık gitmeyeceğim bir projeydi. Bu hattı Türkiye’nin Batıya açılmasında doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyorum” dedi.

Bu zamana kadar Türkiye’de hakim durumun kötüye kullanılmaması ilkesini hayata geçiremediklerini ifade eden Nuhoğlu, ”Biz bu zamana kadar tekel olarak karşımızda duran yapıya açıkçası alternatif arayışlarımızla bunu çözmeye çalıştık. Kanundan beklediğimiz, düzenleyici kurullardan beklediğimiz bu desteği alamadık. Bunun sonucunda da Batı’ya yapılacak taşımalarda Türkiye ekonomisi olarak ciddi kayıplara uğradık. Bu hattın desteklenmesi lazım” diye konuştu. Nuhoğlu, Avrupa Birliği’nde Türk’lere uygulanan kotalar konusunu ise eleştirdi.

Limanların konumu
Hattın limanları olan Toulon ve Tekirdağ Akport titizlikle seçildi. Fransa’daki Toulon Limanı, St Tropez ile Marsilya arasında otoyol bağlantılı, güçlü taşıma pazarlarına çok yakın bir liman. Toulon Paris’e 840 km, Lyon’a 400 km, Barcelona’ya 570 km, Lizbon’a 1.800 km, Brüksel’e ise 1.100 km uzaklıkta yer alıyor. Tekirdağ Akport Limanı ise toplam 130.000 metrekare alana, 2.000 metre rıhtım uzunluğuna sahip Türkiye’nin örnek liman komplekslerinden biri durumunda. Hali hazırda Bandırma, Erdek ve Karabiga’ya 7 ayrı gemi ile Marmara Denizi içinde bağlantısı bulunan Akport’a UND projesinin başlaması ile Gemlik’ten de bir bağlantı yapılması planlanıyor. Böylece Anadolu’daki taşımacılar diledikleri takdirde Marmara Bölgesi’nde 250 kilometreyi aşkın bir mesafeyi by-pass edebilecekler.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

One thought on “UND, Türkiye İle Fransa arasında düzenli Ro-Ro hattı kuruyor”

  1. ben fransada yaşıyorum türkiyede gümrük işle ugraşıyordum sizinle çalışmak isterim nasıl başvuruda bulunabilirim yardımcı olursanız sevinirim saygılarımla

Bir yanıt yazın