Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracat ve ithalat verilerinin detaylı inceleneceği, 33 ülkeyi kapsayan ”Ülke Masaları” uygulaması başladığının duyurusunu yaptı. Özellikle küresel ekonomik krizin dünya ekonomileri üzerindeki daraltıcı etkisinin bir sonucu olarak ihracatçılarımızın alternatif hedef pazarlara yönlendirilmesi önem kazandı. Uluslararası ticaretteki bu eğilim hedef pazarlar hakkında ihracatçılarımızın doğru ve zamanında bilgilendirilmesini her zamankinden daha gerekli ve değerli kılmaktadır. Bu çerçevede gerek ülkemizin ihracatında gerekse dünya ithalatında öne çıkan pazarların düzenli olarak izlenmesi, bu pazarlardaki ekonomik gelişmelerin öngürüler de içerecek şekilde hızlı ve etkin biçimde ihracatçılarımıza duyurulması, potansiyel arz eden ürün ve ürün gruplarının tespit edilerek ihracatımızın bu alanlara yönlendirilmesi amacı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) bünyesinde “Ülke Masaları” oluşturuldu. 5 kıtadaki 33 ülke masasıyla ilgili bilgilere www.igeme.gov.tr internet sitesinden ulaşılabiliyor. İhracat yapmak isteyen kişi ve firmalar kaydını buraya yaptırabiliyorlar.

İhracatçılara yardım edecek ülke masası sayısı 33

Ülke masaları nerelerde kuruldu?

AVRUPA: Almanya, Belçika-Hollanda, İngiltere, Diğer Kuzey ve Orta Avrupa, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan-Bulgaristan, Romanya.

ASYA ve PASİFİK (Okyanusya): Çin, Hindistan, Japonya, Diğer Asya ve Pasifik, Rusya Federasyonu.

ORTADOĞU – KÖRFEZ: Irak, İran, Suriye, Diğer Ortadoğu, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan.

AMERİKA: ABD, Brezilya ve diğer Latin Amerika.

AFRİKA: Güney ve Güney Batı Afrika, Cezayir, Libya, Mısır, Diğer Orta ve Kuzey Afrika.

Her masaya ayrı uzman

Uzmanların görev yapacağı ülke masalarında, o masadaki ülkelerin hangi ülkeden hangi ürünleri ithal ettiğini tüm detaylarıyla izlenebilecek. Her masanın uzmanı ayrı olacak, bazı masalarda tek, bazılarında ise birkaç ülke bulunacak. Mevcutta 33 ülkeyi kapsayan ”Ülke Masaları” sistemi İGEME sitesinde şöyle tanıtılıyor:

“Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatçı Birlikleri ve Ticaret Müşavirliklerimiz tarafından sürekli bilgi akışı ile desteklenecek olan Ülke Masaları, ihracatçı firmalarımızın dış pazarlardaki pazar paylarının artırılması ve ihraç ürün ve pazarlarının çeşitlendirilmesine katkı sağlamak amacı ile pazara girişe yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Bu çerçevede hazırlanan ve web sitemiz üzerinden kullanıma sunulan çalışmalarda, hedef pazar olarak değerlendirilen ülkeler; Temel Sosyal ve Ekonomik Göstergeler, Siyasi ve İdari Yapı, Genel Ekonomik Durum ve Sektörler, Dış Ticaret, Dış Ticaret Politikası ve Vergiler, Türkiye ile Ticari İlişkiler, Yabancı Yatırımlar, Pazarla İlgili Bilgiler, İş Adamlarının Pazarda Dikkat Etmesi Gereken Hususlar itibarıyla ele alınmakta ve standartlaştırılmış faydalı bilgiler sunulmaktadır.
Diğer taraftan ilgili ülkelerde hedef olarak değerlendirilen sektörler ile ilgili tüm bilgilere de yer verilen bu çalışmalarda, ele alınan sektörlerde Hedef Ülkenin İthalatı, Hedef Ülkenin İthalatında Değişim, Dünya İthalatında Hedef Ülkenin Payı, Türkiye’nin Toplam İhracatı, Türkiye’nin Hedef Ülkeye İhracatı, Türkiye’nin Hedef Ülkeye İhracatında Değişim, Hedef Ülkenin İthalatında İlk 5 Ülke ve Pazar Payları, Hedef Ülkenin Türkiye’ye Rakip Ülkelere Uyguladığı Vergi Oranları, Hedef Pazarlarda Potansiyel Sektörlerin Değerlendirmesi bölümleri yer almaktadır.
Bu bölümlerin yanı sıra Ülke Araştırmaları, hedef ülkelerde düzenlenen uluslararası fuarlara milli ve bireysel katılım, ülkedeki yararlı adresler ve ülke pazarındaki güncel gelişmelerin yayınlanacağı ülke ile ilgili haberler bölümlerini kapsamaktadır.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın