Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Duygu Geler Külcü, toplumda çok sık rastlanan eklem romatizmasında fazla kilonun çok olumsuz etki yaptığını belirterek ?Eklemlere binen yük arttığında hasar da fazla oluyor? diyor.

Eklem kireçlenmesi nedir?

Eklem romatizması olarak da adlandırılan eklem kireçlenmesi, eklem kıkırdağının ve altındaki kemiğin genetik ya da diğer sebeplerle incelmesi, yıpranması ve fonksiyonunu kaybetmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı çok fazladır. Kadınlarda da daha sık rastlanan eklem romatizması daha çok diz, kalça ve ellerde görülür.

Belirtileri nelerdir?

Eklemlerde ağrı, özellikle sabahları tutukluk ya da uzun süre oturup kalktığında tutukluk, bazen lokal şişlikler, ileri durumlarda eklemlerde şekil bozuklukları da olabilir.

Eklem romatizması başka hastalıklarla karıştırılır mı?

Evet en çok iltihaplı eklem romatizması ile karıştırılıyor. Gelen hastalar bu nedenle panik halde bize gelebiliyor. Kişilerin bunu ayırt etmesi için en önemli kriter sabah oluşan tutukluğun süresidir. Eklem romatizmasında tutukluk kısadır, iltihaplı eklem romatizmasında ise tutukluk öğlene kadar sürebilir, belirgin şişlikler olur, eklemde ısı artışı belirgin olur ve uykudan uyandıran ağrılar olur.

Eklem romatizmasının tedavisi nasıldır?

Öncelikle hastanın eğitimi büyük önem taşır. Eğitimde yapması ve yapmaması gereken şeyleri anlatıyoruz. Örneğin kişinin kilosu fazlaysa yük taşıyan eklemlere binen yükün fazla olmaması gerektiğinden eğitimde kişinin kilo vermesi gerekir. İkinci olarak uygun egzersizi tespit ediyoruz. Hem aşırı egzersiz hem de hareketsizlik eklem kireçlenmesi için risklidir. O nedenle hasar gören ekleminin durumuna göre kişiye uygun egzersizi öneriyoruz. Kişiye gerekliyse ağrı kesici antienflamatuar ilaçları da kullanabiliyoruz. Genellikle bu hastalık grubu ileri yaş hastalarında görülür. Uzun süreli ilaç kullanımı böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulmaya yol açabileceğinden çok gerekmedikçe ilaç yerine fizik tedavi yöntemleri ve egzersiz öneriyoruz.

Hastalığın erken yakalanması tedavide etkili oluyor mu?

Eklem romatizmasının erken dönemde yakalanmışsa bazı ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleriyle hastalık yavaşlatılabiliyor. Ancak geç gelinmişse başarı oranı düşüyor.

Fizik tedavinin süresi yaklaşık ne kadardır?

Fizik tedavinin seans süresi uygulanan tedavi yöntemlerine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 saattir ve genel olarak 15 seans yani 3 hafta uygulanır. Genellikle yılda bir kez tekrarlanması gerekebilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın